Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svensson satsar på kallbloden

Foto: MIA TÖRNBERG, TRAVRONDEN
Henrik Svensson vill få in fler kallblod i träning framöver. Foto: MIA TÖRNBERG, TRAVRONDEN

Bara att ha kvalat in Järvsöfaksa till Kriteriestoet är Henrik Svenssons största personliga framgång med ett kallblod. Förhoppningen är att det är långt ifrån den sista. "Jag ska försöka satsa på kallbloden nu", säger Svensson.

Publicerad:

När Henrik Svensson svarar i telefonen har han just kommit tillbaka från ett besök hos Jan-Olov Persson. Motsvarande besök förra året var första steget till årets final av Kriteriestoet. Det var nämligen så han hittade Järvsöfaksa (e. Horgen Tore – Solfaksa). Träningslistan avslöjar att Svensson i dagsläget bara har tre inkvalade kallblod i stallet av totalt 32 hästar. Årets besök hos Jan-Olov Persson ska förhoppningsvis leda till att den siffran har växt till sig redan innan årsskiftet. 

– Så är det absolut, jag kommer att försöka satsa lite på det nu. Jag köpte ju in två tvååringar i fjol och jag hoppas kunna få med några ägare på något nytt kallblod i år med. Det känns ju helt tokigt om man inte har några kallblod här uppe när det finns så många fina lopp. Eftersom jag inte har haft så många tidigare så är det så klart svårt att få in nya i träning – man måste visa lite resultat först, säger Henrik Svensson. 
Ett gyllene tillfälle blir förstås på söndag när Järvsöfaksa gör upp mot de bästa i Kriteriestoet. Oavsett resultat så är finalplatsen i sig ett kvitto på att Svensson har gjort något rätt.
– Jag har ju kört ett par riktigt fina kallblod under året, bland annat Järvsö Blomster, men med egentränat är det här det största hittills. 
Hur ser du på söndagens uppgift från spår tolv bakom bilen?
– Det är lite synd, för hon gjorde illa sig lite och vi var tvungen att stryka henne inför ett lopp runt midsommar. Det var en del i matchningen mot det här loppet och det märktes i försöket att hon var lite seg. Förhoppningsvis har hon gått lite framåt med det loppet i kroppen. 
Påminner hon något om sin morfar, Järvsöfaks?
– Nej, inte direkt. Hon kanske är mest lik sin mamma, Solfaksa. Hon är ganska rullig, men väldigt kvick i benen. Senast gick hon tungt balanserad, men förhoppningen är att vi ska kunna plocka av bootsen och köra barfota bak på söndag. 
Hur långt kan det räcka?
– Jag tror inte att hon kan rå på Jan-Olov Perssons två hästar där fram, det är någon av dem som vinner tror jag. Men förhoppningsvis kan hon springa in fina pengar. Jag tror att de bästa i loppet kommer att rekordsänka ganska rejält. Då blir det svårt från det här läget.  
Det låter å andra sidan på att du tänker satsa på revansch kommande år?
– Ja, det hoppas jag på!
 
 
Kallblod på Svenssons träningslista
Hönn Bles (e. Lome Elden – Hugina), 5 år, valack
Järvsöfaksa (e. Horgen Tore – Solfaksa), 3 år, sto
Troll Prinsen (e. Månprinsen A.M. – Tronö Trollan), 3 år, valack
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.