Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sverige tävlar vidare: "Vi känner oss trygga"

Foto: Thomas Blomqvist/Maria Holmén/TR Bild
Petter Johansson och Maria Croon. Foto: Thomas Blomqvist/Maria Holmén/TR Bild

Trots coronaviruset – svensk travsport rullar på oförändrat utan publik. Så lyder budskapet från ST:s sportchef Petter Johansson.

Publicerad:

Förra veckan kom beslutet att helt förbjuda publik på travbanorna på grund av spridningen av coronaviruset. I väntan på nya besked från myndigheterna kommer de svenska travtävlingarna att köras enligt tävlingsschemat. 
– Vi kommer fortsätta enligt de riktlinjer och direktiv som myndigheterna förmedlar. Vi har valt att ta det ett steg längre och förbjuda all publik från att närvara. Just nu har vi inte fått några nya direktiv då får vi förhålla oss till de som finns. Vi känner oss trygga i att vi kan göra en bra insats för att inte sprida smittan snabbare än förväntat, säger Petter Johansson.
 
Har ni vidtagit fler åtgärder utöver publikförbudet? 
– Ja, vi har gått ut med rekommendationer om hur man ska förhålla sig till travtävlandet. Det har gått ut till aktiva och även till travsällskapen. Det är saker som att undvika omklädningsrummen, personlig hygien  och röra sig på stora ytor.

Finns det något i det här som kan göra att tävlingsprogrammet påverkas i Sverige? 
– Det är för tidigt att ta några sådana beslut. Vi följer utvecklingen dag för dag just nu. 

Har ni övervägt att släppa på publikförbudet och exempelvis öppna upp ett par hundra platser? 
– Inte just nu. 

Petter Johansson vill inte spekulera i de kommande storloppens vara eller icke vara.

Har du någon direktkontakt med någon myndighet som kan ge ST rekommendationer?
– Nej, vi följer samma strömmar som alla andra. De är duktiga på att ha löpande information och presskonferenser. 
 
Även Svensk Travsports vd Maria Croon gav en lägesrapport under måndagen. 
– Vi har tillsatt en arbetsgrupp där vi håller en tät dialog för att samverka och underlätta eventuellt parering, till exempel med eventuella ändringar av tävlingsschema där vi kan komma att behöva agera snabbt, så som i helgen med V75. Det är representanter från HR, kommunikation och sportkontoret, säger Maria Croon. 
 
 Vad skulle ett totalstopp innebära?
 – Det skulle påverka dramatiskt. Framför allt omfattande effekter för en väldigt stor näring med tusentals anställda. Många småföretagare är helt och hållet beroende av att verksamheten med tävlingar fortsätter och det är vi måna om att säkerställa.
 
 – Vi har tagit myndigheternas riktlinjer ett steg längre genom att köra publikfritt och det är viktigt med en tydlig efterlevnad av restriktionerna som gäller på stallbacken. Vi arbetar proaktivt och har kommit med direktiv när det gäller hygien och liknande för att riskminimera smittspridning.
 
 Hur oroande är lägesbilden just nu?
 – Just nu är det en väldigt bra uppslutning kring de restriktiva förhållningsregler och de proaktiva åtgärderna som genomförs. Aktiva vistas utomhus och på stora områden så med alla insatser vi gör just nu känns det som att vi gör vad vi kan, men givetvis fortsätter vi att kontinuerligt lyssna på myndigheternas riktlinjer.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.