Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sveriges bästa sto till avel

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

I fjol vann hon EM för ston, slutade trea i Sundsvall Open Trot och Trotting Masters. Bara under 2014 tjänade hon drygt två miljoner. Nu väntar avelsboxen för Canaka B.F.

Publicerad:

Canaka B.F. inledde sin tävlingskarriär hos Veijo Heiskanen där hon bland annat slutade tvåa i Stochampionatet. Som femåring flyttades hästen till Timo Nurmos där hon tjänade en dryg miljon.

Sedan oktober 2013 har hon varit i träning hos Reijo Liljendahl och det blir också hennes sista anhalt som tävlingshäst. Hos Reijo Liljendahl har hästen mött världseliten mest varje gång, segrat åtta gånger och tjänat pengar i samtliga 22 starter. 2014 blev hon utsedd till bästa svenskfödda sto av Travrondens redaktion.

Totalt i karriären sprang hon in 5.885.380 kronor.
– Hästen har betytt enormt mycket för mig. Hon gjorde aldrig ett dåligt lopp och så sett var hon väldigt tacksam. Det blir tomt utan henne i stallet, men förhoppningsvis får jag fram några nya hästar som kan mäta sig med henne. Man ska veta att hon blev åtta år vid årsskiftet och jag förstår absolut ägarens beslut, säger Liljendahl.

– Jag bestämde mig då hon blev halt inför en tilltänkt start i februari. Det hade dröjt för länge innan hon kommit ut på tävlingsbanan och beslutet att ta henne till avel var inte svårt. Hon har verkligen gjort sig förtjänt av en karriär i aveln och nu hoppas jag vi kan vänta oss fina avkommor, säger ägaren Patrik Sundström.

Första partnern är bestämd och det blir en ung hingst som får chansen på stjärnstoet.
– Jag har diskuterat hingst med Reijo och han tyckte E.L. Titans (e. Muscle Hill) blodslinje med skulle passa bra. Vi vill ha in amerikanskt blod då hon själv är fransk i moderslinjen och därför känns det valet intressant. E.L. Titan har verkligen varit något extra på tävlingsbanan då han slagit Father Patrick, Nuncio och grabbarna. Exteriört ska han vara fin också som jag förstått det.

Till sist vill ägaren rikta ett stort tack till Reijo Liljendahl.
– Reijo har gjort ett fantastiskt jobb med hästen och jag kan se tillbaka på en otrolig tävlingskarriär för Canaka, avslutar Sundström.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.