Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Tack vare Tommy"

Foto: Malin Albinsson/TR Bild/MVA FOTO
Dallas passerar mållinjen som vinnare. Foto: Malin Albinsson/TR Bild/MVA FOTO

Femårige Dallas imponerade under onsdagens Xpresstävlingar.
Inget gick som planerat – förutom segerblommorna.
– Skönt att han levde upp till förväntningarna och mer därtill, säger kusken Markus Niklasson.

Publicerad:

Tommy Strandqvist är mest känd för danske segerstaplaren Rival Damkær som vann Olympiatravet 1998 i katastrofalt snöväder. Nu driver han en 20 hästar stor rörelse och en av reklamhästarna är Dallas (e. Maharajah). En häst som skrällvann på V75 i våras.

– Då ökade förstås väntningarna men det strulade i många lopp under fyraåringssäsongen. Var det inte dåliga lägen så blev han alldeles för het, men jag har alltid känt att det är en extremt fin och kapabel häst, säger kusken Markus Niklasson.

"Tack vare Tommy"

Det är han som kör samtliga Strandqvists hästar i lopp.
– Ett extremt viktigt samarbete för mig. Utan Tommy och Linn Strandqvist så hade det varit betydligt jobbigare, jag för köra en del åt andra men det är ju tack vare Tommy.
– Det började med att han stod på Thomas Uhrbergs gård när jag jobbade hon Uhrberg, fick köra ett breddlopp som jag vann och blev andrekusk på en häst och sedan har det utvecklats. 

Parallella resor

För en 27-åring är det som kuskar runt i den mån det går är det inte vanligt att vara med på hela resan, vilket är fallet med Dallas som han också har kvalat.

– Vilket känns lite speciellt, det blir lite extra. Man får följa honom i hans utveckling hela tiden och det känns som att Dallas gör en resa parallellt med att jag gör en resa. Till vardags hjälper han till i stor utsträckning hos stall Strandqvist.
– Jag är inte anställd där på heltid men det har blivit mer och mer och det är roligt. 

Blev en riktig V86-snackis

Inför onsdagens start kom Dallas med ”dold” form – något som inte gick tv-folket förbi. Han blev hela omgångens stora snackhäst.

– Egentligen började det med att Per Skoglund ringde upp mig två dagar före tävlingarna och haussade upp honom, sedan hakade många på och det ökade successivt. När jag såg startlistan så kände jag mig inte slagen på något vis men hade inte förväntat mig den hetsen.

Känns det annorlunda, mer pressande, på något vis då?
– Nej, det tycker jag inte. Jag sätter stor press på mig själv redan från grunden så jag känner inte så mycket press utifrån. 

Fick ändra taktik

Väl i loppet snabbstartade jätteskrällen Rapid On Line och Niklasson, som var bra med som andra ekipage med Dallas, gled fram i hopp om att få ta över ledningen.
– Men jag märkte ju direkt att Conny Gustafsson ville köra i ledningen så det var bara att krypa tillbaka i ryggen vilket jag inte hade räknat med.

Åtminstone för en kort stund då han valde att gå ut i dödens 500 meter senare.
– Något som kändes givet då den ryggen inte kändes så bra att ha. När Marc Elias gled framåt i andraspår med en tuff konkurrent så var känslan att jag behövde gå ut för att kunna vara med och kriga om segern.

Mogen för tuff resa

Tempot var väl uppskruvat med 1.09,1 första femhundringen på 1.11,8. I slutsvängen hade Niklasson kontroll på fältet och det höll hela vägen över linjen i en tät slutstrid.
– Någon superlugn dödens blev det ju inte precis, han var verkligen jättebra, samtidigt hade han gått i mål med sparade krafter flera lopp i rad så han var mogen för ett sådsant här upplägg.

Siktar mot V75

Den nyblivne femåringen vann på 1.12,5/1 640 meter autostart och tjänade 60 000 kronor vilket gör att han närmar sig miljonen.
– Några givna lopp att sikta på med en sådan här femåring finns väl egentligen inte utan det är att förhoppningsvis vara med på V75 kontinuerligt. 

Känslosam tränare

Tränaren Tommy Strandqvist visade härliga känslor i Kanal 75-intervjun efter loppet.
– Jag har varit under marken, jag har varit i himlen…nu står jag med fötterna på jorden och det här var riktigt kul. 
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.