Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tähen Toivomus leder Kungstravet

Foto: Iita-Maria Ahtiainen/Hippos
Foto: Iita-Maria Ahtiainen/Hippos

Klassiska Kungstravet är i full fart i finska Lahtis. Hela 26.122 åskådare var på plats på lördagen – och på söndagen kan publiksiffran överstiga 30.000. Tähen Toivomus leder Kungstävlingen och Sävel-Taika är i spets bland stona.

Av: Timo Mahlamäki
Publicerad:

Tähen Toivomus (e. Tuisku-Topi) var starkast över lördagens 2.100 meter för hingstar. Henri Bollström avancerade tidigt från andra ytter och körde sedan lugnt i tredjespår.

På slutrakan gick Tähen Toivomus säkert undan till seger på 1.23,7. 15-årige Metkutus tog andraplatsen medan urstarke A.T.Veeti var trea. Favoriten Välähdys ledde, men galopperade som slagen på upploppet.

Skräll i stoklassen

Sävel-Taika (e. Jalokiri) överraskade i Drottningstävlingen för stona tillsammans med ägaren och tränaren Olavi Oja-Nisula. Hon avslutade starkt från femte par utvändigt till vinst på 1.25,9 över 2.100 meter. 

I fjol vann Sävel-Taika deltävlingen över 3.100 meter när Kungstravet kördes i Rovaniemi och slutade sedan tvåa totalt.  Hon har letat efter formen sedan dess, men på lördagen lossnade allt. Segern var hennes första i år.

Sokru hittade fritt från innerspår och spurtade till andraplatsen. Favoriten Juliette Lax ledde, men tröttnade.

Kungstravet fortsätter på söndag med två lopp i vardera klass. Först travar hästarna 1.609 meter och därefter 3.100 meter. Totaltiden för de tre distanserna avgör vem som blir kung respektive drottning.

Fin start i nya regin

Kari Lähdekorpi har köpt en kanon för den finska gulddivisionen. Hästen heter Sobel Conway (e. Conway Hall) och tränades tidigare av Peter Untersteiner

Sobel Conway, som var derbyfinalist i förfjol, vann i Björneborg i tisdags och spurtade raskt till en ny seger i gulddivisionen i Lahtis på lördagen för tränaren Harri Koivunen. Klockan i mål visade 1.11,2 över 1.640 meter – nytt banrekord.

Bakom segraren avancerade Mika Haapakangas-tränade Mr Golden Quick förbi ledande Starzinner och tog hand om andraplatsen.
– Min son Olli försökte sticka undan i början av upploppet med Starzinner, men han visste inte hur bra Sobel Conway är, skrattade Harri Koivunen. 
– Jag tvivlade litet över att ta honom till stallet. Det är inte lätt att ta över en häst som har varit i träning hos Peter Untersteiner. Men allt är väl, Sobel är en mycket fin häst.

Lördagens V75-spel i Lahti var svårt. Endast en lycklig spelare – från Lovisa – hittade samtliga sju vinnare. Insatsen på 180 euro förvandlades därmed till 300.000 euro. Tähen Toivomus var spelarens spik.

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Timo Mahlamäki

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.