Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Tidiga starter är framtiden”

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Mattias Djuse har fått rejäl snurr på sina unghästar. Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Mattias Djuse är själv bara 27 år och satsar dessutom extremt ungt.
Han tycker att tidiga unghäststarter är framtidens melodi - både för egen del och hästägarnas.

Publicerad:

Av stallets 58 hästar är hela 40 tre år eller yngre. Och detta är en medveten strategi från den Jämtlandsbördige Djuse.
– Det är framtiden att vara med tidigt. Hästägarna orkar inte vänta så länge på att få se sina hästar starta och jag har inget emot tvååringsstarter bara hästarna är redo. Det är inte så att vi trycker dem speciellt hårt i träningen, utan de springer mest på talang. Dessutom försöker jag välja ut ettåringar som har möjligheten att bli tidiga, säger Mattias.

I onsdags på Solvalla segrade tvååriga hingsten Harmon Boko (e. Muscle Hill). Och det var inte första tvååringsvinnaren från Djuses stall i år. Nej, faktum är att han plockat ut fyra till antalet - och alla har vunnit!
– Jo, det är roligt att det fungerat så fint. Det känns också bra att jag själv har valt ut de flesta av unghästarna, även om det tidigare för det mesta varit så att jag först själv fått köpa dem. Därefter i andra läget sålt vidare till intresserade hästägare. På sistone har jag dock haft turen att flera varit intresserade redan före auktionerna.

Mr Deauville (e. Prodigious) var oplacerad i onsdags, men visade väldigt hög kapacitet vid sin seger i ASVT Trottex Auktionslopp under Kriterieveckan.
– Han är inte anmäld till Svampen, men får gå ut på Solvalla igen på onsdag. Mot Svampen siktar jag däremot med både Harmon Boko och stoet Helloise Boko (e. The Best Madrik, har också vunnit). Sedan är det inte omöjligt att det kan bli någon i Svensk Uppfödningslöpning också, fortsätter Mattias, som även vunnit med tvååriga Dream Of Trix (e. Dream Vacation).

Hur många ettåringar har du klart med då?
– Alla är inte på listan ännu, men det kommer att sluta med ett 20-tal, vilket jag är klart nöjd med. Jag försöker att ladda så mycket det går inför Pokalåret 2018.

En av få motgångar på sistone för Mattias var att Dartagnan Sisu inte kom med i Kriteriet. Men hästen segrade istället i Kriterierevanschen och har därefter vunnit Breeders Crown-försök (dött lopp). Så det börjar ”gå till sig” där också!

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.