Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tillbaka i Kalmar: "Har alltid stöttat mig"

Foto: MARTIN LANGELS/ALN
Kim Eriksson. Foto: MARTIN LANGELS/ALN

I lördags var han inte långt borta från att ta sin största seger hittills med Oasis Bi i Norrbottens Stora Pris. Travlivet leker för Kim Eriksson och på söndagen jagar han nya vinster på Kalmartravet, en bana som ligger extra varmt om hjärtat.

Publicerad:

– Det var riktigt mäktigt att köra Oasis Bi och jag har fortfarande lite gåshud kvar. Han var så makalöst fin på alla sätt och rörde sig som en katt. Vi varvade på 1.11, men det kändes som att det stod still, berättar Kim Eriksson.
Ett tag såg det ut som att Oasis Bi skulle kunna utmana Propulsion.
– På upploppet var det en berg- och dalbana. Länge hoppades jag bara på att få med lite pengar, men när vi kom ut i andraspår hann jag tänka att vi blir tvåa. Några meter senare trodde jag på seger, men Propulsion sträckte på sig, och andraplatsen kändes som en förlust helt plötsligt.
I och med de 400 000 som andraplatsen med Oasis Bi inbringade har Kim Eriksson redan kört in mer pengar 2017 än i fjol.
– Det har varit ett jätteroligt år. Jag har fått köra mer åt etablerade tränare och även för ett flertal tränare som är på uppåtgående och kommer bli etablerade. Thomas Madsen, som jag kör åt på söndag, är ett exempel på en sådan. Det känns väldigt stimulerande just nu.
När Kim Eriksson kom fram med buller och bång för några år sedan sågs han av många som en väldigt offensiv kusk som ofta bombade till spets och drog i högt tempo.
– Ibland kanske jag körde lite överdrivet offensivt, men det höll ofta till mål och det fanns tanke bakom. Efterhand har fler och fler tagit efter, köpt jänkarvagnar och kör på samma sätt – det amerikanska sättet. Jämn, hög fart gynnar många hästar jämfört med när loppen blir ryckigt körda och loppen går i högre fart nu jämfört med för fem år sedan. Det kanske låter drygt, men jag tror faktiskt att jag är en liten bidragande orsak till att det har blivit som det har blivit, säger Eriksson.
Kim Eriksson är mest känd som kusk, men är även proffstränare på Mantorpstravet. On Track Banditen hade en del framgångar som tvååring i höstas, men finns inte kvar i stallet. Där finns istället en treåring, som kvalade i måndags, och två tvååringar.
– On Track Banditen har räddat min vardag på flera sätt. Dels var han rolig att ha i träning och åka på tävling med. Dels fick jag en hyfsad peng för honom när han såldes. Trots att jag ligger elva i kuskligan är det svårt att få det att gå ihop och jag var tvungen att sälja. Det är otroligt tufft att vara catchdriver, men frågan är hur mycket man har rätt att kräva att kunna tjäna på sin hobby. Det är en ynnest att man kan överleva på att åka runt och tävla med hästar, men det är klart att det behövs ett extra inslag emellanåt. 
På söndagen är det V75 i Kalmar som gäller. 
– Det var där jag började som lärling. Det är en bana som alltid stöttat mig och jag trivs i Kalmar.
Ett fint minne från samma tävlingsdag 2013 var när han vann klass I-försöket med Niklas Robertssons Donttellmeanymore.  
– Han dundrade hem loppet på 1.11,0a och dominerade från start till mål. Det var fenomenalt väder, mycket folk och en läcker känsla. Han vann så pass enkelt att jag kunde njuta av omgivningen. Publiken, i sin tur, njöt av hemmasegern. Nikas stod och studsade efter loppet och det är ett häftigt minne.
Eriksson kör fem V75-hästar på söndag. In Toto Sund (V75-1) och Small Talk (V75-2) får han chansen bakom för första gången.
– Det är första gången jag kör åt Daniel Redén och det ska bli häftigt att köra ett så fantastiskt djur som In Toto Sund. Sören Norberg har jag jobbat åt och det är en duktig man som fortfarande levererar, säger kusken.

"Långsökt, men inte omöjligt"
Thaiger Exclusive
(V75-3) har Kim kört i alla fem starter sedan flytten från Peter Untersteiner till hemmatränaren Thomas Madsen.
– Han har gjort några riktigt bra prestationer. På Jägersro, till exempel, gick han 1.10/1 500 meter efter galopp, i vida spår dessutom. Det är en häst som har högre kapacitet än bankkontot säger, men tyvärr har han lagt till sig med olaten att det är svårt att få iväg honom bakom bilen. Det är därför han testas i voltstart och förhoppningsvis får han ett lugnt och sansat lopp. Han brukar tävla över kortare distanser, men han är stark och hans problem är sällan att han blir trött. Det är flera gånger man önskat att loppen var en bit längre när man gått i mål med honom och det ska bli intressant att se hur han tacklar 3 160 meter.
20 meter framför står favoriten Nobel Amok som Kim vann med i Norge senast.
– Det var ett ruggigt läckert intryck och han var inte tom trots 1.12,7a/2 100 meter. Det kanske är långsökt att slå den, men inte omöjligt.
Dumas Sand är en annan Kim Eriksson-bekanting i loppet.
– Jag tog min första, och kanske roligaste, V75-seger med honom, under en vinteromgång i Kalmar. Vi låg sist och han galopperade 
1 100 kvar, så jag tänkte köra hem, men han var först i mål. Det är en klippa till häst och det är otroligt att han har tjänat så mycket pengar med tanke på hur han rör sig. Det går fortfarande inte att räkna bort honom när han har rätt dag.
Sphinx d’Inverne (V75-5) V75-vann Kim med från dödens, även det i Kalmar, tidigare i år.
– Det var en riktigt rejäl prestation. Han inledde otroligt bra hos Thomas med flera vinster, men därefter har det varit stolpe ut när bågen har spänts. Senaste starten var 
i kval till Kungapokalen och då hade han kunnat få en bra peng utan galopp 500 kvar. Banan var smällhård på grund av regn och passade inte. Det är en bra häst, men med tanke på strulet som varit kan man inte vara trygg även om Madsen brukar vara bra på att ställa i ordning. 
Sphinx d’Inverne är inte jättesnabb från innerspår och hamnade i rygg på ledaren på Jägersro från samma läge näst senast.
This Is It N.O. (V75-7) skrällvann Eriksson med på Mantorp för några veckor sedan då stoet debuterade för Martin Hansen.
– Hon fick förvisso ett bra lopp, men avgjorde väldigt enkelt. Jag hade norska huvudlaget kvar också och eftersom hon vann i silver med krafter kvar är hon inte borta på något sätt, men det kryllar av kanoner i det här loppet och det vill till att det stämmer en gång till, avslutar Kim Eriksson. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.