Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Timoko hyllas med staty

Foto: MARIA HOLMÉN
Timoko vid segern i första försöket till Elitloppet 2016. Foto: MARIA HOLMÉN

På Richard Westerink träningsanläggning i Frankrike går det numera att se stjärnhästen Timoko i dubbel bemärkelse.

Publicerad:

Timoko (e. Imoko-Kiss Me Coulonces) är en av världens vinstrikaste hästar. Under sina nio år har han sprungit in mäktiga 38.056.090 kronor. Bland framgångarna finns en seger i Elitloppet som gjordes 2014 tillsammans med Björn Goop. Totalt har det blivit 30 segrar i karriären – varav 13 Grupp I-lopp. Hans rekordtid är 1.09,1ak och sattes vid segern i första försöket till Elitloppet 2016.

 
Nu har tränare Richard Westerink valt att hylla sin stjärna i form av en staty. Skulptören Emmanuel Kieffer har gjutit en staty av järn som står placerad på Westerinks träningsanläggning Castille i franska Escalans. Statyn, som endast vilar på ett ben, väger 400 kilo och har tagit tre månader att göra, enligt Equidia. När statyn invigdes den 1 augusti var det upp mot 150 personer på plats.
 
Fakta Timoko
Ålder: 9 år
Kön: Hingst
Födelseland: Frankrike
86 Starter: 30-12-9
Rekord: 1.09,1ak
Tjänat: 38.056.090 kronor
Ägare/tränare: Richard Westerink
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.