Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tjomsland osäker om världsrekord

Foto: ADAM STRÖM/STALLTZ.SE
Kommer Tekno Odin att vara dubbel värdsrekordhållare efter lördagen? Foto: ADAM STRÖM/STALLTZ.SE

Tekno Odin är på de flestas läppar efter lördagens världsrekord på Färjestad.
Öystein Tjomsland berättar att det finns en liten chans att han låter sin häst jaga ett nytt världsrekord på lördag i Bergen.

Publicerad:

Rekordnoteringen 1.19,1a/2.140 meter från i lördags var onekligen något i hästväg. Öystein Tjomsland har fortfarande en väldigt skön känsla i kroppen efter det loppet.
– Jag tänkte att vi kanske skulle kunna köra under 1.20 på Färjestad eftersom Tekno Odin verkligen var toppad för det loppet. Men det är alltid svårt att spekulera i tider i travlopp, man vet aldrig hur det kommer att bli kört. Jag hade exempelvis inte väntat mig den tuffa öppningen som nu blev fallet.

Det var knappt så att någon trodde det var sant när 1.13,0 basunerades ut i högtalarna för första 500. Men så var det och världsrekord blev det. Frågan är vad som kommer att hända i Bergen på lördag? Från spår fem bakom bilen (en strykning) går Tekno Odin ut i ett sprinterlopp med bilstart. Järvsöfaks har världsrekordet på 1.17,9a, satt i juli 2005.
– Jo, jag känner till det. Nu börjar vi gå mot kallare tider och det är knappast optimala förhållanden på lördag. Samtidigt kanske jag aldrig mera får Tekno Odin i sådan form som han är i just nu.

Så hur tänker du kring att köra för ett nytt världsrekord?
– Jag kommer inte att bestämma mig förrän en bit in i loppet. Om banan och väderleksförhållandena är perfekta är det inte helt omöjligt att jag provar för rekordet. Men hästen ska i sådana fall kännas 100-procentig för dagen, precis som på Färjestad.

En brasklapp kan vara underlaget i Bergen.
– Tekno Odin är väldigt beroende av fäste för att kunna prestera på topp. De svenska banorna brukar passa honom bäst, då det ofta är grövre material och lösare uppe på ytan i Norge. Men vi får helt enkelt se hur det känns.

Öystein verkar mera inne på att slå det norska rekordet på 1.18,6a, satt av Spikeld i slutet av augusti år 2000 på Forus.
– Det känns mera realistiskt, men jag gör som sagt min bedömningen först när loppet kommit igång. Det är i alla fall positivt att vi blivit nedstruken till spår fem.

Startlista Jacob Melands Minne, Bergen

1.600 meter auto (förstapris 100.000 norska kronor)

1. Ingbest - Tom Erik Solberg
2. Kleppe Slauren - Geir Vegard Gundersen
3. Norheim Faksen - Magnus Tein Gundersen
4. Ulsrud Tea - Svein Ove Wassberg
5. Vertigo Pris - struken
6. Tekno Odin - Qystein Tjomsland
7. Timian Scott - Pål Buer
8. Alsaker Piril - Viar Hop.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.