Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Toppsto dog under fölning

Foto: MIA TÖRNBERG/Travronden
Maid For Tag och Olav Mikkelborg. Foto: MIA TÖRNBERG/Travronden

USA-födda toppstoet Maid For Tag, som ägdes och tränades i Norge under en karriär som gav 3,4 miljoner norska kronor insprunget, har dött. En komplicerad fölning gick alldeles på tok.

Publicerad:

Maid For Tag (e. Tagliabue - Meter Maid Missy) kom till Norge, ägd av Per-Arne Claussen, och till Olav Mikkelborgs stall, som treåring. Stoet kom att tävla ända tills hon var tio år och samlade ihop 26 segrar på 136 starter. Hennes samlade prissumma stannade på 3,4 miljoner norska kronor och rekordet 1.09,5 satte Maid For Tag på Meadowlands när hon som åttaåring 2009 reste till Nordamerika för att göra några starter.

Mad For Tag fick sitt första föl 2012, en hingst (numera är han valack) efter Raja Mirchi som heter C.C.Tag och är i träning hos Björn Goop

Men därefter har det blivit helt tokigt för Maid For Tag. 2013-fölet blev dödfött och 2014-avkomman (e. Muscle Mass) hade så felaktig benställning att det bestämdes att fölungen skulle tas bort.

När Maid For Tag i början på denna vecka skulle föla så blev det åter en mycket komplicerad historia. Fölungen (e. Dream Vacation) var ovanligt storvuxen och det gick så illa att varken stoet eller fölet gick att rädda.

- Det övervägdes olika alternativ för att försöka rädda Maid For Tag och fölet, men komplikationerna var för svåra och hon hade också stora smärtor. Det är fruktansvärt tråkigt, säger Per-Arne Claussen till tgn.no.

Bland Maid For Tags segrar fanns några stoeliter i Sverige. Bland annat vann hon Lady Snärts lopp på Solvalla Elitloppshelgen 2008.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.