Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Torbjörn Jansson hedras – väljs in i Hall of Fame

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Torbjörn Jansson väljs in i en celeber skara. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

Kriteriet, Derbyt och Elitloppet i Sverige. Prix de France, Nationernas Pris och VM-loppet utomlands. Torbjörn Jansson har vunnit det mesta som går att vinna och står noterad för över 4.000 segrar i sulkyn. Nu väljs han i Hall of Fame vid travmuseet i Årjäng.

Publicerad:

Torbjörn Jansson inledde karriären som tonåring och vann sitt första lopp i just Årjäng 1973. På den digra meritlistan finns en uppsjö av segrar i såväl klassiska årgångslöpningar i Sverige som internationella storlopp och i Hall of Fame-motiveringen framhålls särskilt en: elitloppstriumfen med Meadow Road 1985.

Där nämns också Janssons gentlemannamässiga uppträdande, hans färdigheter som kallblodskusk samt att han skrivit historia genom att bli förste kusk att vinna på samtliga 33 banor i Sverige.

FAKTA

Motivering

"Torbjörn Jansson har varit en av landets ledande tränare och körsvenner under lång tid. Han har en imponerande meritlista av storloppssegrar såväl i Sverige som internationellt. Med bland annat egentränade Meadow Road blev det många storloppssegrar och mest minns man kanske segern i Elitloppet 1985. Torbjörn har för vunnit samtliga de största loppen i Sverige och han är dessutom den enda körsven som vunnit på Sveriges samtliga travbanor.

Torbjörn är erkänt skicklig på svåra hästar och det är många som håller honom som den allra främsta kallblodskusken i landet. Torbjörn är också en kille som varit en gentleman på många sätt inom travsporten och hans utnämnande till ”Travets hedersambassadör” vid hästgalan 2018 var ytterligare ett bevis på det."

FAKTA

Tidigare invalda i Hall of Fame

2007: Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008: Stig H Johansson, Steggbest
2009: Big Noon, Karsten Buer
2010: Bulwark, Rex Rodney
2011: Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012: Uno Swed, Frances, Bulwark, Gunnar Eggen
2013: Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander
2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström
2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop.
2017: Steinlager, Åke Svanstedt, Stefan Hultman
2018: Elding, Viking Kronos

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.