Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tränarna: Hon vinner storloppet

Foto: Malin Albinsson/Kanal 75
Cash Crowe fick flest röster när Travronden bad tränarna tippa årets upplaga av Stochampionatet. Foto: Malin Albinsson/Kanal 75

Senaste nytt om alla hästar i Stochampionatet – och tränarnas favoriter till segern.

Publicerad:

Tolv finalister gör upp om segern i årets upplaga av Stochampionatet. Så här har veckan fram till finalen varit för hästarna.

1. Luck Is Back

Tränaren Stefan Persson:
– Hon har tagit försöket jättebra, inga konstigheter. 
Du har nämnt att hon är stökig?
– Ja, så med hennes mått mätt så har det varit bra. 
Vad kan du hoppas på?
– Hon är startsnabb och från det här läget borde hon få ett bra lopp och ha chans att springa in bra pengar. Darling är normalt sett en bättre chans. 
Skrällvarning?
– Hon kommer ju garanterat sitta bra till. Kommer de bästa bort av någon anledning så ser jag det inte som omöjligt. 
Vem vinner Stochampionatet?
– Darling Mearas hoppas jag.

2. Ultra Bright

Tränaren Fredrik Persson:
– Jag är jättenöjd med min häst och allt har flutit på under veckan tycker jag. Jag körde lite lätt med henne i torsdags och allt verkar bra. Känslan är att hon kommer att göra en bra prestation.
Senast vi pratade var planen att leda från start till mål, står du fast vid det?
– Ja, jag tycker att hon har fin teknik och följer bilen från start – jag tror inte att någon annan tar ledningen från oss. Plan A är att köra i spets.
Om någon av de värsta konkurrenterna kommer fram tidigt och gör ett allvarligt försök att överta?
– Det beror ju så klart på hur min häst känns och hur den andra hästen ser ut för dagen, men som det känns just nu så kör jag i ledningen. 
Vem vinner Stochampionatet?
– Ultra Bright. Hon kommer med fem raka segrar, det är klart jag tror på min häst. 

3. Unique Juni

Tränaren Hans R Strömberg:
– Hon har varit jättefin efter försöket. Jag körde lite lätt rakbana med henne i går och hon kändes bara bra, smidig och fin. Prestationen i försöket var femstjärnig, hon gick via tredjespår till dödens och vann. Vi kommer inte att göra några ändringar vad gäller utrustning.
Vad har du för förväntningar?
– Hon öppnar väl så där, men som det ser ut nu så är det många som vill köra i ledningen och då kan hon förhoppningsvis slinka ner där bakom och få ett bra lopp. Hon har ju visat flera gånger att hon tillhör kulltoppen och vi måste kunna hoppas på seger. Det är alltid svårt att jämföra hästar i försöken, hon har ju inte mött Cash Crowe eller Perssons häst (Ultra Bright) än och jag tycker det är svårt att sätta in dem mot varandra.
Vem vinner Stochampionatet?
– Unique Juni. Jag tycker hon är så pass fin att jag måste tro på min häst. Hon är både stark och snabb och har gått en tiotid och vunnit E3 på tolv blankt. 

4. Darling Mearas

Tränaren Stefan Persson:
– Det har varit kanon i veckan, inga konstigheter alls. Hon har tränat på och jag är nöjd med henne. 
Hur ser du på loppet?
– Det är ett jättetufft lopp med jämna bra hästar. Jag tror att den av favoriterna som får den bästa resan vinner. Förhoppningarna är så klart att vi ska vinna. 
Fredrik Persson låter säker på att Ultra Bright tar spets, hur ser du på inledningen?
– Jag vet inte riktigt det där, det får ge sig i morgon. Det är många startsnabba hästar med, jag är medveten om det. 
Vem vinner Stochampionatet?
– Darling Mearas hoppas jag. 

5. Cash Crowe

Kusken Johnny Takter:
– Petri jobbar alltid lite under radarn och jag har inte hört något. Hade det varit något speciellt hade han hört av sig till mig.
Vad har du för förväntningar?
– Jag vet om att jag kör en riktigt bra häst och det är klart att jag tror att jag har chans att vinna loppet. Jag har kört många bra hästar, men jag skulle säga att hon är det mest talangfulla stoet jag någonsin kört.
Vem vinner Stochampionatet?
– Jag måste tro på min egen häst. Det går inte att säga annat. Hon är väldigt allround och har egentligen alla egenskaper.

6. Rhyme Broline

Tränaren Svante Båth:
– Allt är så bra som det kan vara med Rhyme Broline. Hon gjorde ett bra lopp i försöket och fick stryk knappt av en bra häst. 
Vad har du för förväntningar inför finalen?
– Spåret är småsurt. Vi är lite långt ut på vingen och utgångslägena kan nog ha stor betydelse i loppet. Hon möter några som är huvudet högre än henne och kan hon vara fyra eller femma är jag nöjd.
Ändrar du något i utrustningsväg?
– Nej, vi tog fram de växlarna i försöket och kommer att köra likadant i finalen också.
Vem vinner Stochampionatet?
– Det är hugget som stucket mellan Cash Crowe och Darling Mearas, men hjärtat säger Darling Mearas. Jag känner kretsen kring hästen så jag har mer sympatier för den.

7. Mulligan

Tränaren Thomas Uhrberg:
– Hon var inte som allra bäst i försöket, men gjorde det ändå bra med tanke på att hon hade varit snorig innan. Den här veckan har varit bra. Inget snor och hon har varit mycket piggare.
Vad har du för förväntningar inför finalen?
– Förväntningarna är ju vinst givetvis, men vi får se hur går det med den saken. Förhoppningsvis blir det hårt kört från start från ett par eller ännu hellre flera händer. Det brukar ju bli det i stora finaler.
Ändrar du något i utrustningsväg?
– Vi kommer att köra utan skor för första gången. Så är det planerat i alla fall.
Hur ser du på årets upplaga av loppet?
– Cash Crowe, Darling Mearas och Fredrik Perssons Ultra Bright är tre väldigt fina hästar. Jag tror att den här upplagan står sig väldigt gott.
Vem vinner Stochampionatet?
– Ultra Bright. Hon var fantastisk i försöket när hon gick full speed i fjärdespår. Jag tror att den är riktigt bra.

8. Unrestricted

Peter H Sjöberg, försteman hos tränaren Johan Untersteiner:
– Unrestricted har bara tränat lugnt efter försöket och allt ser bara fint ut.
Vad har du för förväntningar inför finalen?
– Blir loppet normalt kört är det jättebra om hon kan vara trea eller fyra från det här dåliga läget. Men vi ger inte upp på förhand. Vi hoppas att det är många som är intresserade av att köra så att tempot blir högt. Förhoppningsvis högre än vad de klarar av där framme. Får Unrestricted sitt lopp har hon visat flera gånger att hon är ruskigt vass över upploppet.
Hur ser du på årets upplaga av loppet?
– Först och främst är det väldigt roligt att det är så många Halmstadshästar med. Det är sporrande. Sedan är det ju ett väldigt jämnt fält med många riktigt fina märrar. Det är något som kan vara till vår fördel – att många verkar tro på sin häst.
Vem vinner Stochampionatet?
– Cash Crowe är den som har visat mest hittills. Men jag tror inte att hon får någon promenad i parken. 

9. Fantasy River

Tränaren Ola Samuelsson:
– Det verkar väl bra så här långt. Hon har varit fin i de jobb hon har gått i veckan, så allt känns bra.
Vad tyckte du om hennes insats senast?
– Det är klart att det är bra att vinna ett försök, men det kanske var det billigaste på pappret. Men med tanke på att förberedelserna inför det loppet var lite halvtaskiga är jag nöjd.
Spår nio bakom bilen – hur går tankarna kring det?
– Läget behöver inte vara iskallt. Hon är kvick iväg och har två snabba ryggar att gå i så hon kan ju hamna bra på det. 
Vad har du för förväntningar inför finalen?
– Tjänar hon en slant är jag skitnöjd. Det är jäkligt många bra hästar med, förutom Caddie Lisieux som inte var anmäld går det väl inte att samla ihop ett bättre fält. Men har hon tagit loppet senast på rätt sätt matchar hon dem om det blir lite röta på vägen. Jag hoppas att vi kan vara fyra eller femma och vi kommer att köra med samma utrustning som senast. Det är planen i alla fall.
Vem vinner Stochampionatet?
– Ultra Bright har tagit ett par riktiga kliv och som häst betraktad har jag väl mest respekt för den. Men alla tre förhandsfavoriter är fruktansvärt bra, det måste bli något kladd på vägen för att någon annan ska få vara med i matchen.

10. Inga In Heaven

Tränaren Fredrik Wallin:
– Hon har varit rätt så fin och min förhoppning är att hon ska vara finare i finalen än i försöket. Det är en häst som har haft problem med muskulaturen och hon har fått jobba lite mer inför i morgon. 
Var du missnöjd med henne i försöket?
– Jag kände i värmningen att hon inte kändes så där fin som hon har varit. Inför finalen av Drottningens på Åby var hon otroligt fin i värmningen. Jag trodde att hon skulle vara lite sämre i Rättvik näst senast men då var hon också jättefin, frågan är om den formen kom för tidigt. Är hon sådär fin igen i värmningen i morgon, då släpper det där sista också. 
Vad har du för förhoppningar?
– Det är verkligen jättebra hästar med och det är ju en trio som är riktigt tuff. Jag tror faktiskt inte att någon rår på den. Det är klart att någon av dem kanske får ett för tufft lopp och kommer bort, då kan man vara med som trea-fyra kanske. Hamnar vi någonstans i mitten så är jag nöjd med det också. 
Vem vinner Stochampionatet?
– Det skulle vara roligt om Darling Mearas får vinna, min egen häst med för den delen. Men ska jag vara ärlig så tror jag ingen slår Cash Crowe. 

11. Gorgeous Boko

Kusken Mika Forss:
– Hon var jättefin senast. Blir det bara lite körning i inledningen kommer hon att plocka ned många. Vi gör inga ändringar mellan försök och final.
Vem vinner Stochampionatet?
– Cash Crowe är favorit, men från spets är Darling Mearas tuff att tas med. Det kommer att bli en riktigt häftig fight.

12. Schatzi Fayline

Tränaren Veijo Heiskanen:
Hur känns hon efter försöket?
– Hästen mår alldeles utmärkt. Hon har tränat en gång den här veckan, gått lite snabbjobb och allt verkar precis som det ska. Jag har inget att klaga på.
Vad tyckte du om hennes insats senast?
– Det var ju värdelöst att det blev så dåligt tempo att vi var tvungna att köra fram till dödens. Att gå utvändigt om Cash Crowe är ingen lätt uppgift.
Vad har du för förväntningar inför finalen?
– Hon brukar alltid hamna sist, men nu borde det bli bra tempo och det vore skönt att slippa dödens den här gången. Där har hon gått nästan varje lopp i år. Får hon en ryggresa spurtar hon fort och då är jag besviken om hon inte tjänar pengar. Och går det 1.12 första 2.000 meterna blir förväntningarna förstås större. Då blir det intressant att se upploppet.
Ändrar du något i utrustningsväg?
– Vi kommer att testa ryckhuva för första gången.
Vem vinner?
– Cash Crowe.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.