Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Trav Gävleborg - bara Gävle och Hagmyren

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Hagmyren kommer även fortsättningsvis att ha ett samarbete med Gävletravet. Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Nu är det klart - från och med 31 januari nästa år drar sig Bollnäs ur Trav Gävleborg. Gävle och Hagmyren tänker dock fortsätta samarbeta.

Publicerad:

Det har varit en turbulent tid i Trav Gävleborg. Framför allt har missnöjet kommit från Bollnästravet, där man inte tycker sig ha fått ut det man önskat av samarbetet. Det här gäller både tävlingsdagar, prismedel och annat.
– Redan när jag tillträdde som ordförande i början av april förra året fick jag klart för mig att Bollnästravet inte var nöjd med samarbetet inom Trav Gävleborg, utan att det hela var en nackdel för dem. Efter Elitloppshelgen var plötslig vår VD Kent Modin inte längre välkommen på Bollnästravet, berättar Marie-Louise Dangardt, ordförande i Gävle Travsällskap.

Trots motsättningarna försökte de tre banorna att prata ihop sig på ordförandenivå om en fortsättning.
– Vi tre ordföranden träffades mer frekvent och det hela kändes rätt så bra. Men när vi sedan skiljdes åt blev det tvärt om i verkligheten. Och då fungerar inte sådana här samarbeten, fortsätter Marie-Louise.

Tidigare i veckan bestämde man sig i Bollnäs för att dra sig ur Trav Gävleborg. Detta trots att de tre banorna hade ett planerat möte så sent som under onsdagskvällen.
– Vi fick veta att det inte skulle komma några representanter från Bollnäs, utan att de redan bestämt sig för att lämna Trav Gävleborg. Därför har vi nu också gått ut med detta officiellt. Även om Trav Gävleborg formellt kvarstår till 31 januari nästa år ser jag inga möjligheter att det här ska kunna repareras, säger Marie-Louise.

Den sistnämnda poängterar dock att hon räknar med ett fortsatt samarbete mellan Gävle och Hagmyren.
– Det är viktigt för de aktiva, bland annat då det gäller propositioner och starttillfällen. Jag tycker det känns bra att få fokusera på Gävletravet nu och det är viktigt att sällskapen finns där för de aktiva för att kunna skapa bra tävlingar, träningsmöjligheter och även bjuda på för publiken intressanta evenemang.

Personalmässigt försvinner förstås både Mathias Gustafsson (sportchef Trav Gävleborg) och Mette Pökelmann (biträdande sportchef Trav Gävleborg) när ”trebanesamarbetet” upphör.
– Mattias får istället tjänsten som sportchef för Gävletravet, medan det däremot inte finns något för Mette just nu. Kent Modin finns kvar som VD för banan, påpekar Marie-Louise, som däremot söker en marknadsansvarig.

Lennart Wilhelmsson är ordförande för Norra Hälsinglands Travsällskap på Hagmyren och har lite blandade känslor efter beskedet från Bollnäs.
– För Hagmyren har Trav Gävleborg varit någon positivt och jag tycker det är synd att det inte går att fortsätta alla tre banor tillsammans. Samtidigt får man acceptera Bollnäs beslut. Hagmyren är en liten bana och beroende av mycket vad som händer runt omkring. Vi vill fortsätta samarbeta med Gävletravet då det gäller vissa delar, bland annat då propositionerna som Mathias Gustafsson tidigare gjort för alla tre banorna.

Lennart berättar vidare att upplösningen av Trav Gävleborg innebär att Hagmyren redan gjort en omorganisation.
– Besluten ska tas närmare banan. Vi tävlar mellan mars-november och då är det lämpligare att lägga ut vissa saker på entreprenad än att ha fast personal året om. Just nu har vi Ulla Svensson som tar hand om det administrativa och en del sport samt Ida Hell på Travskolan. Vi söker efter en extern lösning på marknadssidan och det är sedan styrelsen som har det övergripande ansvaret.

På en liten bana blir det ännu mer ideellt arbete.
– Jag brukar säga att jag började i en barnvagn på Gävletravet och kom till Hudiksvallstrakten 1975. Hela släkten är involverad i travsporten och brinner för den och då orkar man också lägga en hel del på ideellt arbete. Den här sporten ger så mycket tillbaka.

Tre banor blir två och exakt hur det fortsätta samarbetet kommer att se ut mellan Gävle och Hagmyren lär vi få anledning att återkomma till.

Fotnot: Travronden kommer senare i dag med en intervju med Södra Hälsinglands Travsällskaps ordförande (Bollnäs) Carl-Erik Sandström.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.