Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Travrondens expertpanel – få svar på dina frågor

Foto: MONTAGE/TR BILD/PRESSBILD
Foto: MONTAGE/TR BILD/PRESSBILD

Nu skapar Travronden en panel med sakkunniga profiler i trav- och hästbranschen. Varje vecka kommer någon av våra experter att svara på dina frågor om bland annat hovslageri, arbetsrätt och hästvälfärd. Bland experterna återfinns bland annat erkända veterinären Hanna Lähdekorpi och hovslagare Patrick Hedqvist.

Publicerad:

Vad gör du om du misstänker att din häst har ont i munnen? Hur vet du om du har rätt till övertidsersättning? Har du någon fundering som du skulle behöva konsultera en veterinär för?

I dag presenterar Travronden en nyhet för dig som är aktiv i travsporten. Varje vecka kommer du att kunna läsa Travronden Insikt – en helt ny sektion med journalistik för dig som är travtränare, kusk, skötare, veterinär, hästägare eller funktionär.

En del av vår satsning är en panel med sex experter som har stor kunskap och erfarenhet inom sina områden:

  • Veterinärpraktik (Hanna Lähdekorpi).
  • Munhälsa (Giovanni Neri).
  • Arbetsliv, arbetsmiljö och lönefrågor (Anja Westberg och Jörgen Gustavsson).
  • Företagsjuridik (Helena Backlund).
  • Hovslageri (Patrick Hedqvist).

Flera av experterna är väl kända inom sina specialområden och har omfattande erfarenhet från trav- och hästbranschen. De är vana vid att lösa problem och har stor kunskap om såväl häst som människor och deras psyke, fysik och beteende.

Några av dem har förekommit i Travronden tidigare. Några av dem är nya bekantskaper för det flesta.
– I Travronden ska du få veta mer, vare sig du är aktiv, intresserade eller spelare. Med våra nya experter tillför vi en helt ny dimension i tidningen och på sajten som vi vet att många efterfrågat. Dennis Engelbo, en av våra redaktörer, har gjort ett stort jobb med att fånga upp några branschens mest intressanta namn och med Travronden Sport får vi äntligen en naturlig plats för detta, säger Joakim Svensson, chefredaktör för Travronden.

Expertfrågan kommer att gå i Travronden på onsdag och varvas med expertpanelen. Du läser svaren i antingen Travronden Sport eller på travronden.se.

Självklart kan du ställa din frågor till våra experter. Allt du behöver göra är att mejla oss på redaktionen@travronden.se, så kanske det blir just din fråga vi kör kommande vecka.

Här är vår expertpanel

Hanna Lähdekorpi, hästveterinär, veterinära frågor:

Vad är ditt expertområde?
– Expertområde är möjligen att ta i, men det jag gör absolut mest på mitt jobb är att hältutreda travhästar.

Vad har du för bakgrund?
– Gedigen hästbakgrund. Pappa var travtränare och mamma är hästveterinär. Aktiv som amatörkusk, nu även B-tränare. Studerade till veterinär i Köpenhamn direkt efter gymnasiet. Blev färdig och fick min veterinärlegitimation 2014. Sedan dess är fokus på hästar. Jag jobbar endast med dessa djur.

Vilka är de vanligaste frågorna du får?
– Då jag mest stöter på travhästar i mitt dagliga arbete är den vanligaste frågan jag får helt enkelt varför hästen i fråga har någon typ av nedsatt prestation. Det kan vara problem relaterat till benen men också andra typer av problem.

Vilka är de svåraste frågorna att svara på?
– Det uppstår situationer där man ställs inför svåra frågeställningar. Uttala sig om prognos för olika sjukdomar och skador när ägaren vill ha svar på om hästen kan bli (tillräckligt) frisk, om den kan återgå till full atletisk aktivitet och även hållbarheten i framtiden. Generellt frågor om hudrelaterade problem tycker jag är svåra.

Vilka är de roligaste frågorna att få?
– Generellt är det väldigt roligt när man kan hjälpa någon, svårt att nämna någon specifik fråga.


Helena Backlund, advokat, företagsjuridiska frågor:

Vad är ditt expertområde?
– Jag jobbar som advokat och har flera expertområden: allmän affärsjuridik (där företagsjuridik ingår), ekonomisk familjerätt och brottmål. I panelen är jag i första hand med för att svara på frågor som rör företagsjuridik.

Vad har du för bakgrund?
– Juridisk kandidatexamen från Uppsala universitet, notarietjänstgöring vid Stockholms tingsrätt, jurist/advokat vid Advokatfirman Vinge, numera advokat och delägare i Advokatgruppen i Stockholm AB. Hästägare sedan 1979 och numera är jag tillsammans med en vän uppfödare under flaggen Bellinga Trav.

Vilka är de vanligaste frågorna du får?
– Oj, det är så oerhört spritt, men det finns en fråga som är en gemensam nämnare och det är ”vad kan vi göra för att reda upp det här nu då?”.

Vilka är de svåraste frågorna att svara på?
– Det svåraste är nog att ge råd i en situation där det rättsligt sett inte finns något givet svar, där juridiken helt enkelt är oklar.

Vilka är de roligaste frågorna att få?
– En av de bästa sakerna med mitt jobb är att det är så himla omväxlande, så svaret på vilka de roligaste frågorna får bli många och olika. Och travrelaterade frågor förstås.


Anja Westberg och Jörgen Gustavsson, fackombud Kommunal, frågor om arbetsmiljö samt kollektivavtal och lönefrågor:

Vad är ditt expertområde?
(Anja) Arbetsmiljö-, utbildnings- och branschfrågor inom de gröna näringarna som är Kommunals avtalsområden. (Jörgen) Frågor som rör kollektivavtal.

Vad har du för bakgrund?
(Anja) Jag har arbetat med djur i 30 år, varit anställd i Kommunal sedan 2005. Dessutom var jag hästägare i 23 år. (Jörgen) Jag har arbetat inom jordbrukssektorn i 25 år. Och sedan varit anställd ombudsman i Kommunal sedan 2010.

Vilka är de vanligaste frågorna du får?
(Anja) Frågor som rör kollektivavtal. (Jörgen) Frågor gällande lön och arbetstider.

Vilka är de svåraste frågorna att svara på?
(Jörgen) Jag skulle säga frågor som rör anställningsförhållanden när det ej finns ett anställningsavtal. (Anja) Frågor som handlar om schema och arbetstider.

Vilka är de roligaste frågorna att få?
(Jörgen) Det är nog frågor som rör lön och arbetstider och där man kan vara behjälplig att lösa dessa problem. (Anja) Alla frågor som rör arbetsmiljö.


Giovanni Neri, hästtandtekniker, frågor om hästens munhälsa:

Vad är ditt expertområde?
– Mitt expertområde skulle jag säga är hästens tänder.

Vad har du för bakgrund?
– Jag har examen i Equine Science, diplom vid Midwest Horse Dental Academy. Arbetat som hästskötare och ridit in unghästar. Rider hästar i träning och har arbetat i Italien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Sverige. Arbetar som tandtekniker.

Vilka är de vanligaste frågorna du får?
– Allt beror på om jag pratar med hästmänniskor eller inte. Men några av de vanligaste frågorna är ”har hästar karies?”, ”varför behöver hästar tandvård?” och ”har du någonsin blivit biten?”.

Vilka är de svåraste frågorna att svara på?
– En av de svåraste frågorna man får som tandtekniker är att åldersbestämma en häst. Det går att vara exakt när det gäller unga hästar upp till sex-sju år, men däremot är det svårare att vara precis gällande äldre hästar. Då är det snarare ett plus minus fem år, som går att sia om.

Vilka är de roligaste frågorna att få?
– Den roligaste frågan jag någonsin fått var från en fantastisk tysk kvinna som frågade mig om jag kunde bleka tänderna på hennes pensionerade dressyrhäst, en Holsteiner.


Patrick Hedqvist, hovslagare, frågor om hovslageri

Vad är ditt expertområde?
– Expert vet jag inte, men jag är hovslagare och godkänd av Jordbruksverket.

Vad har du för bakgrund?
– Jag är hovslagarlärare på Strömsholm, jag har arbetat som hovslagare på heltid i 20 år, skott i runt 30 år. Arbetade hos Stig H Johansson i 13 år, därefter har det blivit arbete hos Timo Nurmos, Reijo Liljendahl, Svante Båth, Daniel Redén, bara för att nämna några.

Vilka är de vanligaste frågorna du får?
– ”Vilken tid kommer du?” Nej, skämt åsido, det är många som vill ha råd om hovbeslag, men även med vilken tidsintervall som man ska sko sin häst.

Vilka är de svåraste frågorna att svara på?
– Det är alltid svårt med balanseringsfrågor, framför allt när jag själv inte är på plats och kan bilda mig en egen uppfattning. Sedan händer det ju även att jag får frågor om hältor och även där är det svårt att uttala sig utan att undersöka hästen själv. Råd och tankar försöker jag däremot alltid ge.

Vilka är de roligaste frågorna att få?
– Det absolut roligaste är nästan när man skor åt någon som har en bestämd uppfattning hur saker och ting ska vara – och att man kan leverera exakt det önskade resultatet. Sedan är det fantastiskt att följa de hästar man hjälper under karriären, framför allt med de där man själv vet hur mycket arbete man lagt ner.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.