Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tre varv runt Solvalla - historien om Harpers

Foto: Mia Törnberg
Max Flukt och Kent vid andra Harperssegern. Foto: Mia Törnberg

På lördag avgörs spännande V75-finaler och ett fartfyllt Sweden på Solvalla. Men alla får ursäkta, det största och ­bästa loppet är utan tvekan Harper ­Hanovers Lopp.

Publicerad:

Loppet över tre varv har utvecklats enormt sedan premiären 1968 med Big Lama som vinnare och ett förstapris på blott 5000 kronor.

I år är förstapriset ökat till hela 900 000 kronor och intresset för loppet är enormt. Vid sidan av tre inbjudna hästar via wild cards, krävdes det höga startpoäng för att få en plats i 15 hästar stora startfältet. Fördelade på tre distanser, 3140, 3160 och 3180 meter.

Tibur vann två år i rad, 1970-71. Den urstarke franske hingsten, ägd av Claes Braunerhjelm från Dalarö, älskade långa lopp. Tibur (e. Fandango) blev sedan en av landets bästa och viktigaste avelshingstar.

Vann två gånger i rad

Max Flukt har också klarat av ­bedriften att vinna Harper Hanovers två gånger i rad, 2005 och 2006.

Tränaren och ägaren Kent Knutsson minns varje sekund av de båda segerloppen – med enorm glädje och tillfredsställelse.

– Jag hade ju varit med lite i hetluften tidigare, på V75 och i några årgångslopp. Så här i efterhand hjälpte det mig att vinna båda gångerna men pressen på mig var enorm. Jag hade ju i princip lovat att vi skulle vinna och det var tufft, kommer jag ihåg, säger Kent Knutsson.

Max Flukt, som bara gjorde åttonde starten i karriären, fick ett tufft lopp och tvingades lägga flera speeder under loppet. Han travade dessutom världsrekordet 1.14,3 över 3140 meter voltstart inför ett fullsatt Solvalla.

– Det var hästens stora genombrott och det var väl även mitt genombrott. Stämningen var enorm efteråt. Det var en härlig känsla att lyckas och jag tror att publiken gillade ekipaget, säger Knutsson och skrattar.

Kamp mot tiden

Siktet var tidigt inställt på att försvara segern med Max Flukt. Men hästen blev skadad på hösten som sexåring och det blev en kamp mot tiden om Max Flukt skulle bli tävlingsklar i tid.

– Det var rätt så stressigt, men hästen måste ju få tid på sig och träna ordentligt. Dessutom var Max Flukt tvungen att kvala innan Solvallastarten. Det var ett enormt intresse inför kvalet på Åby i mitten av maj, men hästen kändes enormt fin och jag körde 1.13,3/2140 med bra spänst över mål. Då kändes det bra och jag var rätt så optimistiskt på att vi skulle kunna vinna igen. Jag lovade till och med nytt världsrekord och det höll jag, även om trycket var oerhört. Han vann på 1.13,8/3160 sedan jag kört till spets redan på första långsidan från tillägg. Jag bestämde mig för att hålla ett tempo kring 1.13,5-1.14,0.

• Vad är svårigheten i Harper Hanovers?
– Man måste känna av hästens krafter och disponera loppet ­perfekt. Man måste också våga att vinna, ta rätt offensiva beslut.

"Tänker ofta tillbaka"

Max Flukt gjorde bara ytterligare tre starter i livet, totalt 15 och elva segrar. Han fick problem med halsen och lungorna och kunde inte tränas för fullt.

– Det är klart att man ofta tänker tillbaka på segrarna i Harpers. Särskilt den här veckan. Jag tycker det är rätt satsning med högre prissumma i loppet men är lite förvånad att inte fler banor satsar på längre lopp. Alla vill ju ha det, tränare, kuskar och spelare, avslutar Kent Knutsson.

Loppet kördes alltså första gången gången 1968 men inte i samband med Elitloppet. Det var först 1977 som loppet flyttades till elitloppshelgen.

Vem var Harper?

Harper Hanover var en stjärna under den senare delen av 1930-talet. En av landets absolut tuffaste och hårdaste som gick under namnet ”järnhästen”.

Hästens framben var långt ifrån raka och han kom från USA till Sverige 1935 med en skada på ett framben.

Det fixades till och han vann sex lopp på elva starter under första tävlingssäsongen som fyraåring. Hästen gick med senskydd, bandage och höga ­fasta knäkappor för att han slog sig mycket på frambenen.

Men Harper Hanover var en kämpe som aldrig gav sig.

Historierna är många där han fick nosen först efter en tuff upploppsstrid. Harper Hanover blev också första svensktränade häst i Prix d’Amérique – 1939.

Det gick inget vidare med italienske toppkusken Valentino Capovilla i sulkyn.

Harper Hanover stannade kvar i Frankrike under vintern och gjorde ytterligare sex starter inom en knapp månad. Den tuffe amerikanen belönades med drygt 5000 franc.

Harper Hanover dog av tarmvred vintern 1942.

Hingsten användes bara sporadiskt i aveln innan han avled ­hastigt och fick endast 15 avkommor.

FAKTA

Harper Hanover

(Peter Volo-Sister Bertha, Dillon Axworthy).

Född: 1932 på Hanover Shoe Farm, Pennsylvania. Avled 1942.

Ägare: William Billberg (1935-37), Einar Wendel (1937-40), John Pettersson (1940-42).

Tränare: Erik Larsson, Peder Paul Nilesen, Oscar Persson, Calle Holmström och Gunnar Nordin.

Starter: 143 st 55-27-18.

Rekord: 1.19,1.

Prispengar: 95 714 kr.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.