Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tre veckors avstängning – och rapport till myndighet

Foto: MONTAGE/TR BILD
Foto: MONTAGE/TR BILD

Under tisdagen ströks Dancing Queen från sitt kval av banveterinären på Örebrotravet.
Körande Petter Karlsson blev arg - och körde istället ett snabbjobb.
Nu får han tre veckors avstängning - och ytterligare påföljder kan komma.

Publicerad:

Som Travronden tidigare rapporterat om, blev det efterspel efter kvalloppet på Örebrotravet i tisdags. Petter Karlsson skulle ha kvalat treåriga Dancing Queen, men hästen ströks av banveterinären. Strax efter kvalloppet valde Petter Karlsson att åter äntra banan - med samma häst - och körde ett snabbjobb över tre varv. Banveterinär för dagen var Caroline Eklund.
– Jag tror det handlade om okunskap, jag hoppas det i alla fall. Jag hoppas han lär sig av det här, säger Eklund och utvecklar.

– Det här handlade om ett solklart fall, hästen var inte tävlingsmässig, utan halt. 

Hur ser du på situationen där du som Jordbruksverkets utsände strök hästen - och sedan får se hästen gå banjobb kort efteråt?
– Det är tragiskt att kusken tillika tränaren i det här fallet, inte uppmärksammade hästens välbefinnande själv. Hästen behöver veterinärundersökas och åtgärdas, sedan hoppas jag att den åter kommer ut på banan och att det då går bättre.

Under tävlingsdagen fick Petter Karlsson totalt 2.600 kronor i böter, dels för att ha brustit i tränaransvaret, men även för olämpligt uppträdande. Därtill skickades ärendet vidare till Svensk Travsport. Under tisdagen kom Svensk Travsport med sin dom där Petter Karlsson förutom böterna dessutom fick tre veckors avstängning. Ärendet behöver däremot inte vara över.
– Jag är skyldig att skicka en rapport till Jordbruksverket när särskilda omständigheter sker, vilket man får anse att detta är, säger banveterinär Caroline Eklund.

Jordbruksverket: "Huruvida han tagit sitt ansvar går att diskutera"

På Jordbruksverket är det Djurvälfärdsenheten som har ansvaret över banveterinärerna. Biträdande chef är Karolina Wall, som förklarar nästa steg.
– Får vi in en rapport från en banveterinär, då får vi göra bedömningen om det är någonting vi ska gå vidare med. Gången som sådan är att vi kontaktar aktuell Länsstyrelse om vi finner att så är nödvändigt, säger Karolina Wall.

Hur ser du som biträdande chef på Djurvälfärdsavdelningen på den här händelsen, där en tränare valt att träna sin häst strax efter banveterinärens beslut om startförbud på grund av orent trav?
– Det är djurhållaren som har ansvar och det gäller både tävling och träning. I det här fallet tycker jag det är ganska tydligt. Hästen har fått startförbud av banveterinären, ska man verkligen köra snabbjobb med samma häst precis efteråt då? Där kan jag tycka att det enligt djurhållaransvaret ska ingå att ta banveterinärens beslut på allvar. Banveterinären kan däremot inte hindra träningsbiten, för de har bara det lagliga utrymmet att dela ut startförbud för den tävlingen, men djurhållarens ansvar finns alltid och huruvida han tagit sitt ansvar i det här fallet går givetvis att diskutera, säger Wall och fortsätter:

– Det viktiga för mig att få fram, det är att Jordbruksverket på trav "bara" kan förbjuda häst från att starta, eller ställa in tävlingsdagar helt vid speciella omständigheter. Men med det sagt, så går det inte att som tränare säga att det bara förbjöds att tävla i och med startförbudet, för det står supertydligt i vår föreskrift L17, som reglerar tävling och träning med djur, att man bara får ställa sådana prestationskrav på djuret som är anpassade till djurets psykiska och fysiska förmåga. Djuret som tränas eller används för tävling ska vara fri från skada och sjukdom som kan antas orsaka lidande.

– "Kan antas", det ska man veta är en väldigt låg tröskel. Det är inte så att det ska vara "bevisat att". Kan man anta att djuret lider, då tävlar eller tränar man inte. I tävlingssituation är det lätt hänt att man blir uppjagad, att man är inne i det hela, men man har ansvaret som tränare och kusk. Det ligger där hela tiden och det är ingenting som man kan snacka bort sig ifrån, punkt.

Hade banveterinären kunnat göra någonting annorlunda vid själva tillfället?
– Banveterinären har inget större manöverutrymme rent juridiskt, mer än att just stryka en häst från tävling. Så banveterinären har agerat korrekt, nu blir det då upp till Djurvälfärdsavdelningen att se om detta är någonting som bör tas vidare till Länsstyrelsen, eller inte, säger Wall.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.