Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Triple Crown-vinnare mot Elitloppet?

Foto: Adam Ström/Stalltz.se
Marion Marauder tävlar vidare under 2017 och är ett intressant namn för Solvalla. Foto: Adam Ström/Stalltz.se

Årets Triple Crown-vinnare Marion Marauder tävlar vidare som fyraåring under nästa år. Det här öppnar en liten dörr på glänt till Elitloppet på Solvalla!

Publicerad:

Det känns onekligen långt till sista helgen i maj och Solvallas sportchef Markus Myron har inte börjat med någon Elitloppsjakt ännu. Förra året inleddes det egentliga Elitloppsarbetet först i samband med Prix d'Amerique.
– Då ställde vi frågan till kretsen kring Bold Eagle om en Elitloppsstart, men fick då tidigt beskedet att loppet inte var aktuellt för honom redan under 2016. Första Elitloppshästen som bjöds in var Timoko efter Criterium de Vitesse, andra veckan i mars, berättar Markus.

Den sistnämnde blir glad när han får höra nyheten om Marion Marauders fortsatta tävlande. Beslutet var annars taget att hästen skulle syndikeras och stallas upp som avelshingst på Tara Hills Stud i Ontario. David Reid har tagit rollen som agent för ägarna Jean Wellwood och Devin Keeling. Han berättar för hemsidan Standardbred Canada att preliminära resultat visar att det finns risk för att Marion Marauder inte har möjlighet att serva  tillräckligt många ston för att få ”full bok”. Ägarna tycker därför inte att det är rätt mot hästen att inleda avelsarbetet under 2017, utan väljer istället att fortsätta tävla.

Den Paula Wellwood-tränade Muscle Hill-sonen segrade under året i Hambletonian ($1.000.000), Kentucky Futurity ($431.000) och Yonkers Trot ($500.000), vilket gjorde hästen till den förste Triple Crown-vinnaren på tio år (Glidemaster senast). Treåringssäsongen innehöll också vinster i Goodtimes Stake ($209.040) och Stanley Dancer Memorial ($153.250). Vinnarrekordet 1.09,3 satte Marion Marauder när han vann sitt försök i Hambletonian. Totalt har det hittills blivit 28 starter (11-8-3) och 1.766.518 dollar.

Träningen av Marion Marauder kommer att återupptas tidigt under nästa år. Och givetvis är han en intressant häst för Solvalla.
– Det är långt till Elitloppet och tufft för en fyraåring att gå ut där. Men Nuncio gjorde det exempelvis bra 2015 och vi kommer förstås att följa Marion Marauders framfart på tävlingsbanan nästa år med stort intresse. Det finns också Fyraåringseliten under vår stora helg, som Pinkman vann i år. Det krävs en exceptionell häst för att kunna konkurrera i Elitloppet redan som fyraåring, men det är möjligt att Marion Marauder är en sådan, säger Markus Myron.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.