Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Trippel för Norelius på Åmåls travgala

Foto: Björn Martinsson
Nils Norelius intervjuas av konferencier Håkan Jarnryd. Foto: Björn Martinsson

Det var fest och glamor på Kamratgården när Åmålstravet avhöll sin årliga Travgala.

Publicerad:

I en fullsatt lokal var stämningen på topp och förväntningarna stora när en hel drös med priser skulle få sina värdiga mottagare. Med Håkan Jarnryd som kvällens konferencier avlöpte det hela friktionsfritt och när prisceremonierna var avslutade så vidtog dansen till Partybyråns toner.

Johan Abenius inledde kvällen med ett kåseri om året som gått och då framförallt med en återblick av Åmålsframgångarna.
– Tänk vilket år med Barkevious Mingo, Carlos Milo, Fixie och Lovely Vacation för att nämna några. Men det är ändå bredden och den positiva anda som gör helheten och det känns bra inför framtiden, sade Johan Abenius.
– Att man aldrig får ge sig visade Madelene Elgtberg då hon tillsammans med Deneb Graff en oktoberdag på Åby då hästen i sin 52:a start tog karriärens första seger, sade Abenius.

Flitigaste på podiet denna kväll var amatörtränaren Nils Norelius som vid hela tre tillfällen fick mottaga priser. Med en häst i stallet som Barkevious Mingo så kan man inte gå lottlös på en gala.

Sju segrar vann den flotte From Above-sonen under 2017 och det inbringade nästa sjuhundratusen kronor på kontot där bland annat en hemmaseger fanns i statistiken då han vann storloppet ”Ändå Något” på Mörtebol.
– Med tre V75-segrar, tre V86-segrar och en V64-seger kan man inte än annat vara nöjd med 2017, sade Nils Norelius.

Ett fint år och det bästa sedan John Ö Jensen kom som proffstränare till Åmål kan man konstatera. Siffrorna har förbättrats hela tiden och på träningslistan finns hela 21 hästar. Stallet fina reklamhäst är Carlos Milo som känt på travets elitserie och V75. John Ö Jensen blev årets A-tränare och Carlos Milo årets femåriga varmblod H/V.

En häst som satte Åmålstravet på kartan var treåringen Lovely Vacation. I ett uttagningslopp till Svenskt Travkriterium på Solvalla vann han från sämsta läget med John Ö Jensen i sulkyn. 

Öystein Larsens treåring var i final i det största loppet i Sverige i denna årgång. Tyvärr blev han utan pengar i finalen men att komma dit var en enastående prestation.

Årets sto, Fixie är också värd en extra kommentar. I ett ramlopp under V75-dagen i Årjäng sänkte hon sitt rekord med hela fem sekunder då hon noterade snabba 1.12,2a/1 640 meter. Uppfödare, ägare och tränare är Mona Bäckström från Säffle.
– En fantastisk fin kväll och det känns bra att vi på Åmålstravet kan leverera ute i travsverige. Nu får vi blicka framåt och försöka hålla ställningarna inför 2018, sade travbanechef Iia Abenius.

Galans pristagare:

Årets A-tränare: John Ö Jensen
Årets B-tränare:: Nils Norelius
Årets montéryttare: Madelene Elgtberg
Årets ponnykusk: Emilia Karlsson
Årets uppfödarbragd: Öystein Larsen
Årets eldsjäl: Johan Rahmn
Årets hästägare: Nils Norelius
Årets ponny: Ernst Rafael
Årets tvååring: Evelina C. (Björn Ceder)
Årets treåriga varmblod: Lovely Vacation (Öystein Larsen)
Årets treåriga kallblod: Tem Thea (Jenny M Karlsson)
Årets fyraåriga varmblod: Bear Turbo (Kent Persson)
Årets fyraåriga kallblod: Lea R.B. (Threse Andersson)
Årets femåriga sto varmblod: Fixie (Mona Bäckström)
Årets femåring hingstar/Val: Carlos Milo (John Ö Jensen)
Årets femåriga kallblod: Wille Tabac (Gun och Roger Anderberg)
Årets äldre sto varmblod: White Nose (Kjell Magnusson, Caisa Löving)
Årets äldre varmblod H/V: Barkevious Mingo (Nils Norelius, Aleksei Miletshenko)
Årets äldre sto kallblod: Björkejento (Hans Olof Lundgren)
Årets äldre kallblod H/V: Trux Balder (Tor O Mikalsen)
Årets skräll 2017: Nygårds Diamant (Lennart Johansson)

I övrigt blev också Erik Rolfsman uppmärksammad då Riksanläggningen Wången utsett honom som representant för Åmålstravet till Ponnyelitveckan senare i sommar. Uppmärksammad blev också Lovisa Gustavsson som via Wången fått ett stipendium och skall under fyra veckor vara i Australien och Melbourne i utbildningssyfte. 

BJÖRN MARTINSSON

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.