Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Trodde det var första april”

Foto: HANOLD/ALN
Per Nordström trotsade Åbys barfotaförbud och blev bötfälld med 3.000 kronor. Foto: HANOLD/ALN

Under torsdagens tävlingar på Åby utfärdades barfotaförbud på grund av omlagd bana. Ett beslut som gjorde att Per Nordström blev utkörd med sina två hästar och bötfälldes med totalt 3.000 kronor då han ville köra barfota.

Publicerad:

Det var strax efter klockan 16 under torsdagen som Åbytravet gick ut med att det rådde barfotaförbud till banans kvällstävlingar efter beslut av banveterinären.

Anledningen var att Åby hade lagt om sin bana, men banveterinär Anders Bergqvist ansåg att det inte gick att köra barfota. En som anlände till Åby och hade tänkt att köra med barfotabalans på sina två hästar var Per Nordström.
– Jag kom dit vid 16.30 och då hade Åby skrivit lite taffligt att det rådde barfotaförbud. Vi aktiva trodde att det var första april och att det inte kunde vara sant, men sedan gick banan ut via högtalarna och än en gång sade att det var barfotaförbud, säger Per Nordström.

Nordström kunde inte köpa barfotaförbudet, utan åkte ut på banan för att själv inspektera den.
– Det blir alltid lite löst när man lägger på nytt material. Tydligen ska banveterinären ha kört ett varv med sin bil och hittat fyra stenar som han plockat upp. Då kan jag inte förstå hur man sedan inte kan tillåta barfotakörning. Jag menar, Åby har lagt flera miljoner på att lägga om ytmaterialet och tagit hit Sveriges bästa banskötare i bröderna Johansson från Halmstad. Då sätter banveterinären barfotaförbud den 23 juli, vilket är befängt.

Per Nordström menar också att banveterinären hade kunnat göra på annat sätt när det gäller barfotaförbudet.
– För det första, om nu banan var full av sten så skulle vi inte ha kört tävlingar alls utan ställt in. Alternativ två är att man inte bara hade beordrat att köra med skor utan även med en plastsula för att täcka hela hoven, och inte bara fem procent som det blir i detta fall. I min värld blir det en försämring då hela hoven inte täcks bara med skorna på, då kan stenar fastna mellan traktarmen och gå upp i strålen. Låt säga att det händer under första varvet, då är det en försämring för hästen.

Då beslutet kom så pass sent som det gjorde ville Per Nordström ändå köra sina hästar med barfotabalans.
– Jag har 3,5 timmar att åka från Skåne till Åby och hade jag fått beskedet tidigare under dagen hade jag så klart kunnat förbereda mina hästar för att gå med skor och kortat tån. Nu fanns det ingen möjlighet då vi fick reda på det två timmar före första loppet skulle starta och jag hade inte med med mig varken skogrejer eller riktiga skor. Det var många som sprang iväg för att köpa skor och få tag i något halvdant, men jag ville inte chansa med mina hästar som kunde leda till försämring i prestationerna.

Blev utkörd från banan

När Per Nordström skulle köra ut till defileringsvolten med sina två hästar, blev han tvingad att vända hem igen då han inte hade satt på skor som beordrat.
– Om vi ser till Sevilla som var stor favorit i sitt lopp, så vann hon med barfotabalans senast och jag hade gått ut i pressen och sagt att hon skulle tävla minst barfota bak och eventuellt barfota runt om. Därför hade hon bara på sig slitna järnskor bak nu när vi kom fram.  Då körde jag ut till loppet med barfotabalans för att sedan bli utkörd. Jag vet att Veijo Heiskanen också var förbannad och strök sin storfavorit på V64-spelet på grund av beslutet. Hade det varit i december hade jag självklart varit ordentligt förberedd, men nu kom vi totalt oförberedda. Det fanns inga stenar på banan, utan den var i superskick, förutom kanske lite lös på innerspåret.

Både Per Nordströms två hästar Sevilla och Fancy Boko ålades med tio dagars startförbud efter att hästarna strukits. Samma sak gällde Veijo Heiskanens Predator Icon, som strök för banförhållande. Dessutom fick Per Nordström totalt 3.000 kronor i böter för att inte ha lämnat korrekt skoinformation.
– Jag ska prata med ansvariga på ST och gå vidare med det här. Vi ska defintivt inte ha startförbud, för hästarna var varken dåliga eller sjuka. Det beslut som togs var totalt felaktigt. Jag kommer riva ut Åbytravet ur mitt propositionshäfte, då jag har hästar jag är jätterädd om och vill kunna tävla med full balans. Varje häst är en individ som kan springa och slå sig på olika sätt. Det pratas om att man ska tävla på lika villkor, men det är det inte. Då skulle alla kunna köra med ridskor istället, vilket inte alla kan. Hade du frågat 100 tränare hade ingen sagt att vi behövde köra med skor, men Åbys banveterinär har veto över alla. Han har ingen dialog med oss aktiva utan bara bestämmer själv. Ingen annan banveterinär hade satt barfotaförbud, bara han.
– Jag tänker på mina hästars väl och var inte förberedd för att sko om mina hästar. Jag kunde nämligen inte drömma om att man den 23 juli skulle tvingas göra det. Nu vet jag att man aldrig kan åka till Åby och vara trygg med att tro att vi kan köra med valfri balans, vilken månad det än är så länge Åby har den banveterinär de har, avslutar Per Nordström.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.