Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Tyvärr görs ingenting från centralt håll"

Foto: MONTAGE
Foto: MONTAGE

Hallå där...Tomas Fyhr, kommunikationschef på Svensk Travsport och Lisa Persson, ansvarig för frågor om mångfald på Svensk Travsport.

Publicerad:

Vad gör Svensk Travsport i sitt arbete för att travet ska bli en mer mångfasetterad och inkluderande sport?
– För Svensk Travsport är det extremt viktigt att alla ska känna sig inkluderade och välkomna i vår sport, oavsett kön, ålder, sexuell läggning eller etnisk härkomst. Just därför har vi också numer en resurs som arbetar med frågorna, inte bara gällande hbtq-frågor utan om vår värdegrund i stort. Det vi främst kan göra, och också gör, är att utbilda såväl aktiva som personal inom travsporten för att få upp de här frågorna tidigt. Våra travskolor och gymnasieutbildningar blir självklart mycket viktiga här. Med det sagt kan vi självklart bli mycket bättre inom travsporten i stort. Travet är en del av samhället och det finns fortfarande fördomar och en kultur som kan upplevas som icke inkluderande. Där har vi fortsatt mycket att göra.

Gör Svensk Travsport någon speciell satsning i och med denna vecka, när hbtq-frågorna uppmärksammas i Sverige och huvudstaden i synnerhet?
– Nej, tyvärr görs inget från centralt håll för tillfället. Det har gjorts olika initiativ från enskilda travsällskaps håll, men inget samordnat. Det är absolut något vi behöver titta på för att visa att travsporten självklart är inkluderande för alla.

Det är tydligt att det finns få öppna hbtq-personer inom idrotten, många väljer att komma ut först efter att deras idrotts­karriär tagit slut. Travet är en sport där ens karriär egentligen aldrig behöver ta slut, på samma sätt som inom många andra idrotter. Hur ser Svensk Travsport på den problematiken? Vad finns att göra från sportens och från förbundets sida i synnerhet?
– Först och främst är det ju en stor fördel att travsporten inkluderar alla åldrar och det är fantastiskt att du kan vara aktiv långt upp i åldrarna. Men att möta utmaningen som du beskriver handlar mycket om att skapa en så trygg miljö och öppen kultur som möjligt inom sporten. Vi från centralt håll ska givetvis arbeta för att skapa en sådan kultur både bland aktiva och hos travsällskapen. Det är också ett gemensamt ansvar för alla inom sporten men som förbund ska vi gå i bräschen. Utbildning och långsiktighet är något vi tror på. Sen behöver vi bli bättre på att lyfta fram förebilder och mer konkret visa på de aktiviteter vi genomför för att skapa en mer inkluderade kultur inom travsporten.

Har ni på Svensk Travsport funderat på RFSL:s hbtq-certifiering?
– Ja, det har vi gjort och det är också något som vi kommer att titta närmare på framöver.

Är det till och med något som är nära förestående och är ambitionen att det ska bli av?
– Vi behöver arbeta än mer på olika sätt för att skapa förutsättningarna för det både strategiskt och operativt. Där kan en hbtq-certifiering absolut vara en del.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.