Sveriges ledande travtidning
ANNONS

UET-bossen om första mötet

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Marjaana Alaviuhkola är ordförande för UET. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

På torsdagen hade UET stort möte i Berlin. Det var Marjaana Alaviuhkolas första möte som ordförande – mycket kom att handla om drivningarna från Lotteria-helgen.

Publicerad:

I januari utsågs Marjaana Alaviuhkola till ny ordförande för UET. På torsdagen blev det dags för hennes första möte. Ett möte som ägde rum i Berlin och där mycket kom att handla om drivningsdebatten som skapats efter Lotterian.

Det allmänna stormötet föranleddes av ett privat möte mellan Marjaana Alaviuhkola och Italiens representant.
– Vi hade ett gemensamt samtal där vi tillsammans gick igenom materialet. Vi tittade på loppet tillsammans, men även på andra lopp med tveksamma drivningar. Detta för att illustrera att det här inte var någon engångsföreteelse. Han var förfärad över det aktuella loppet och försvarade det inte på något sätt, men sa samtidigt att de italienska reglerna är utformade som så att man får böter vid den första drivningsförseelsen. Först vid den andra kan det bli tal om avstängning mellan sju och 21 dagar, säger Marjaana Alaviuhkola.

Alla medlemsländer i UET har skrivit under ett dokument med regler, men varje land har sedan rätt applicera dem i sitt eget reglemente.
– Han berättade att Italien tar det här på största allvar. Deras mål är att både drivningsfrågan och antidopingarbetet ska vara bättre utformat i skrift. Jag tycker att det låter bra att de själva väljer att ta avstånd från det som hänt. Att de inser att de måste skärpa sitt eget reglemente.

På det allmänna mötet där alla UET-länder var det fortsatt mycket fokus på Italien.
– När jag tillträdde i januari kom vi fram till att de två viktigaste punkterna för UET är finansieringen av travsporten och hästvälfärd. Mycket kom att handla om de två frågorna och mycket fokus på Italien och hur det landet uppfyller kraven och de gemensamma överenskommelserna vi inom UET jobbar för, säger Marjaana Alaviuhkola och fortsätter:

– Kontentan är att den italienska representanten vill ha vår hjälp för att förbättra tillståndet i Italien, men man måste ha respekt över att varje land har sin kultur och att en ändring inte görs i en handvändning. Det är i det långa loppet vi behöver få till en förändring och vi måste jobba med värderingar, upplysning och utbildning. Viljan måste komma från de aktiva om det ska bli riktigt bra.

Är du nöjd med första mötet som ordförande?
– Ja, det tycker jag. Mötet fördes i en demokratisk andra och alla länder blev lyssnade på oavsett om man är stor eller liten inom travet.

Det har framkommit att Italien hotar med att gå ur UET om inte Halmstadtravet drar tillbaka avstängningen av Alessandro Gocciadoro, Pietro Gubellini, Gennaro Riccio och Gaëtano Di Nardo, hur ser du på det?
– Jag har bara hunnit med att läsa om det och det var ingenting som vi pratade om på mötet. Italiens representant var väldigt orolig över det som skrivits i tidningarna och att Norge kommit med utspelet att stänga ute aktiva från vissa av loppen. Italien anser även att Halmstads beslut att stänga av kuskarna är emot UET:s regler som säger att straffet ska gälla i det land där regelbrottet ägt rum. Men att Italien hotar med att gå ur UET i och med det här var inget som framgick på mötet. Sedan kan man inte veta om sådana diskussioner pågår på andra ställen.

Nästa styrelsemöte för UET äger rum i Vermo i oktober.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.