Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Unga kallblod i fokus

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Tre- och fyraåriga toppkallblod står i fokus när Gävletravet kör i eftermiddag. Jöns Olofssons Minne för treåringar och Leufsta-loppet för fyraåringar.

Publicerad:

Det är 60.000 kronor i förstapris i båda dessa lopp och det lockar norska kulltoppar att göra resan till Sverige. Två kulldrottningar närmare bestämt. Tangen Jerkila i treåringsloppet och Brenne Rödi i fyraåringsditot.

Tangen Jerkila (e. Mörtvedt Jerkeld - Slogum Il) har fem segrar och fyra andraplatser på tio starter. Hon vann (som jättefavorit) både Stokriteriet som körs klasselöpsdagen i september och sedan också Oaks på Momarken i oktober. Tangen Jerkila startade så sent som i onsdags på Bjerke, i ett halvstort lopp där hon stod med 40 meters tillägg över sprinterdistans.

De tilläggsbelastade hästarna hamnade på mellanhand när de två som startade längst fram, bland annat vinnande Tem Mixi, drog iväg och det kom en ”bromskloss” emellan som gjorde att avståndet växte från 40 meter i starten till det dubbla efter knappt halva loppet. När Gunnar Austevoll till slut tog upp jakten på tätparet med Tangen Jerkila hade hon närmare 100 meter fram (!) och en rykande 1.24-avslutning sista 800 meterna räckte till att bli slagen med hals av Tem Mixi på nya fina rekordet 1.27,0.

- Hon travade ett ”kjempelöp”. Avslutningen var stark, säger Gunnar Austevoll till rikstoto.no, som inte tror att stoet ska ta illa vid sig av att starta tätt: 

- Hon är så pass tufft tränad att hon knappast hämmas av att det är så kort vila mellan loppen.

Gunnar har också taktiken klar för sig när Tangen Jerkila idag gör sin första start i Sverige.

- Innerspår på tillägg är lite oroande, men jag har en känsla att konkurrenterna på utsidan inte kan följa de första meterna. Om vi kommer ut ett spår på startrakan ser jag ljust på det.

Tränaren Morten Wik taxerar loppet på Bjerke som hårdare än detta och gör Tangen Jerkila en 1.27-notering idag också är hon väl sannolikt överlägsen. Eller kan Öystein Tjomslands intressante Tangen Loke, med fem segrar  på sex starter hittills, rekordsänka till den nivån?

Fuxstoet Brenne Rödi (e. Horgen Tore - Brenne Järva) har varit en stjärna ända sedan hon började starta. Som treåring tog hon nio segrar på elva starter, inkluderande Kriteriestoet på Dannero (med många längder), Stokriteriet på Bjerke, norska Oaks och stoavdelningen i Biris Uppfödningslopp (alla rätt så överlägset). I år har det blivit sex segrar på tolv starter med Stoderbyt på Bjerke som huvudnummer. I den svenska motsvarigheten fick Brenne Rödi nöja sig med fjärdepriset.

I Sverige har hon endast två förluster på åtta starter och på sistone har det fungerat ”sådär”; startgalopp näst senast och senast kom Brenne Rödi bort på vad tränaren Jan Roar Mjölneröd säger var en alldeles för lös bana för att passa henne.

- Brenne Rödi är beroende av bra fäste. Hon är kvick ut och jag provar offensivt, hälsar Jan Roar Mjölneröd.

Idag möter Brenne Rödi hingstar som visat bra fart, bland annat Torpa Nicklas som för två månader sedan vann mot äldre hästar, just över sprinterdistans med bilstart som det handlar om idag, på mycket respektingivande 1.23,3.

- Vi stöter på några tuffa hingstar, håller Jan Roar Mjölneröd med om.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.