Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Unga röster från Umåker

Foto: PRIVAT
Annifrid Granberg. Foto: PRIVAT

Wilma Gerklev och Annifrid Granberg, från Umåkers Ungdomsgrupp, adjungerades nyligen in i Västerbottens Travsällskaps styrelse. Tjejerna är taggade inför uppgiften och i lördags deltog de på sitt första styrelsemöte.

Publicerad:

I höstas startades en ungdomsgrupp i Umåker. För cirka en vecka sedan röstade gruppen fram två ungdomsrepresentanter till att ingå i Västerbottens Travsällskaps styrelse för första gången. De framröstade heter Wilma Gerrklev och Annifrid Granberg. I lördags deltog tjejerna på sitt första styrelsemöte.

 
– Vi fick ett jättebra bemötande och alla var trevliga, men det var lite nervöst. Att vara med på den här nivån är ju helt nytt. I lördags handlade det om att lära och se hur styrelsen arbetar och vilka som där är med, berättar Wilma Gerklev.
 
Wilma Gerklev är nu den yngsta representanten i Umåkers styrelse med sina sexton år. Till vardags tränar och tävlar hon tre ponnytravhästar och är aktiv inom travskolan. Travskolan och de ungas inflytande är frågorna hon brinner starkast för.
 
– Jag vill ge nya ögon och intryck till styrelsen – i hur vi har det på travskolan och vad som kan förbättras för oss unga. Frågorna som rör; hur vi ska attrahera fler unga till travet, hur vi ska få in mer folk till travskolan och hur vi ska få fler att gå över till storhäst från ponnytrav, är frågorna jag brinner extra för, säger Wilma Gerklev.
 
Ett steg i att få fler travintresserade som är unga är att släppa in de yngre på högre nivå, tycker hon.
 
– Alla travbanor borde satsa på de ungas inflytande. Vi som håller på med ponnytrav och travskola är också de som vet vad som behövs. Jag är hur glad som helst och taggad över att ha fått den här möjligheten i att vara en av de ungas representanter i Umåker, säger Wilma Gerklev.
 
"Fråga som rör framtiden för alla travbanor"
Den andra framröstade representanten är tjugofyraåriga Annifrid Granberg. Hon studerar just nu på Umeå universitet och kom tillbaka till Sverige för cirka 1,5 år sedan, efter att bland annat ha arbetat som hästskötare i Frankrike.
 
– Jag ser fram emot uppdraget och jag är väldigt värn om att föra fram åsikterna som ungdomsgruppen har. Det känns spännande och jag förväntar mig att våra röster kommer bli hörda, säger Annifrid Granberg.
 
Som yngre har Annifrid tävlat i ponnytrav för att sedan ha gått över till storhäst. Därtill har hon gått på Wångens gymnasiusm och arbetat som hästskötare, bland andra hos Robert Bergh och Roger Walmann.
 
– Jag kommer från hästskötarbranschen. Vi pratar mycket om hur vi ska få in fler aktiva. Jag menar att vi behöver arbeta hårdare för hur vi kan göra det bättre för de som redan är aktiva. Då blir yrket också mer attraktivt, säger Annifrid Granberg.
 
Även Annifrid tycker att en annan viktig fråga rör hur fler ska övergå till storhäst från ponny.
 
– Vi behöver arbeta aktivt för att få fler unga att gå över till storhäst, det är en viktig fråga som rör framtiden för alla travbanor. Kopplingen där emellan behöver bli bättre. Att ha med unga i styrelsen hoppas jag ska bli ett naturligt steg för hela travsporten. När man känner att man kan påverka ökar intresset och jag hoppas att ungdomar tar chansen när möjlighet ges. Det ska jag göra och jag ska göra mitt bästa, avslutar Annifrid Granberg.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.