Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Unghäststjärna slutar tävla

Stoet har haft stora bekymmer med skador under karriären. Under måndagen fungerade hon inte alls i ett jobb – och nu väljer kretsen kring hästen att ta henne till avel, efter att ny skada upptäckts.

Publicerad:

Det handlar om Per Nordströms Dixi Sisu, vinnare av tio lopp på 23 starter, däribland Svampen Örebro 2015 med drygt en halv miljon till vinnaren. Som treåring fick hon fraktur i vänster bakkota, och inte långt senare fick hon liknande fraktur i höger bakkota. Sedan oktober månad har hon startat på och närmare 300.000 har stoet sprungit in på elva starter. Nu är det däremot slut på tävlandet.

Efter starten på Åbytravet i slutet av april, där stoet inte var som bäst, har hon tränat på. I ett jobb på Per Nordströms gård under måndagen, fungerade Dixi Sisu inte alls. Under tisdagen undersöktes hon av veterinär, som kom med sin dom.
– Det är en ny fraktur i ena bakkotan, vilket känns helt sjukt. Det måste vara någon slags försvagning i hennes skelett, eller liknande, för veterinären sade att en sådan fraktur är väldigt ovanlig, nu har hästen haft tre sådana. Det går att operera, absolut, men vi känner att det nu är bättre att hon får gå till avel, även om det är lite sent för att börja ragga efter hingst, säger Per Nordström.

Trots tre rejäla skador, blev det nästan 1,5 miljoner kronor intjänat för Dixi Sisu och rekordet 1.11,2ak sattes i mars månad då hon slutade trea i Stoeliten bakom Ultimate Wine och Unrestricted.
– Jag är övertygad om att vi inte fått sett hästens fulla kapacitet, vilket är synd. Det är en fantastisk häst, som verkligen hade talang för det här att tävla. Hon hade säkert kunnat tjäna mer pengar om vi fortsatt tävla med henne efter ny konvalescens, men hon är mycket värd i aveln också. Jag har pratat med Stefan Melander och jag hoppas att vi kan få tillgång till Nuncio. Det är tanken att bli hennes första partner i aveln. Hästen ska stallas upp på Skråmsta Stuteri, säger Per Nordström som givetvis är lågmäld då han tappar stallets kanske största fixstjärna.
– Dixi Sisu har betytt mycket för mig och tävlingsstallet. Vi har däremot mycket ungt blod som kommer underifrån och det är bara att bryta ihop och komma igen. Som sagt, jag hoppas Dixi Sisu kommer visa sin talang i avelsboxen nu istället.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.