Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Unghäststjärnan på väg in i svenska eliten

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD

Han var bäst som tvååring.
Under vintern har han visat sig vara en av de bättre i den äldre svenska eliten.
Gareth Boko tog tredje segern i fjärde starten under vintern.

Publicerad:

Unghäststjärnan fortsätter visa gott gry. I början av karriären tävlade han framgångsrikt för stall Per Lennartsson där han bland annat segrade i Svensk Uppfödningslöpning 2015, men livet har varit kantat av skador.

Efter treåringssäsongen flyttades hästen till Conrad Lugauer, där han bland annat kvalade in till Svenskt Travderby, men senare under säsongen skadades hästen allvarligt – och var borta från tävlingsbanan i 1,5 år. Fyra lopp blev det i början av 2019, innan han återigen fick en tävlingspaus, men 2020 ser ut att kunna bli Gareth Bokos år.

Under lördagen kom tredje segern i fjärde starten för året, tillsammans med Marc Elias. Och vinsten togs trots spår tolv.
– Jag har ju kört Gareth på styrka i de tidigare starterna, men i dag visade hästen sin explosivitet. Han visade vilken fart han har, berättade Elias.

– I Kalmar fick han springa i dödens och vann mycket på sin mentala styrka. Att han både är stark, har fantastisk inställning och är snabb, det är det som gör honom till en fruktansvärt bra individ.

Även om Gareth Bokos insats imponerade, ska det tilläggas att loppet blev kört så det passade perfekt för hästarna en bit bak i kön.
– Givetvis var jag nöjd när tempot skärptes en bit in i loppet. Det blev perfekt för oss, absolut. Samtidigt ska det sägas att loppet var avgjort snabbt när jag väl bad honom om det.

Med tanke på hästens historik tar inte Conrad Lugauer och Marc Elias ut någonting i förskott, men vissa tankar om större lopp framöver finns.
– Förhoppningsvis är hästen fräsch i morgon, därefter planerar vi. Men förmodligen blir det ett lopp till innan finalen (28 mars på Solvalla reds anm.), därefter kanske vi sneglar åt Paralympiatravet? Vi får se, hästen får som sagt visa vad han är redo för, han bestämmer vart vi tar vägen, säger Elias.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.