Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Uppfödaren: "Vill att Nuncio ska återvända"

Foto: MARK HALL/USTA
Foto: MARK HALL/USTA

Nuncios uppfödare, Russell C. Williams, är tydlig. Han ser mer än gärna att stjärnhingsten återvänder till sitt födelseland.
– Om Nuncio slutar tävla, och går till avel, vore det nog bäst om han stod i USA, säger Williams.

Publicerad:

Turerna kring Nuncio de senaste veckorna har varit många. Efter senaste starten, där han vann på Bergsåker, har det spekulerats mycket kring framtiden. Ska han till Frankrike och tävla? Fortsätta starta i Sverige? Vinterträning? Eller kanske flygas över till USA för avelsarbete? I Stefan Melanders huvud finns mängder av alternativ. En sak är säker. Diskussioner med Russell C. Williams och Hanover Shoe Farms, är inledda.
– Jag har egentligen haft diskussioner med Stefan en lång tid, det började redan 2014, alltså innan hans fantastiska säsong i Europa 2016. På senare tid har vi däremot tagit upp diskussionerna igen, vad som kan komma att hända med Nuncio framöver, säger Williams.

"Gott om tid för Stefan"

I dagsläget står Nuncio på Menhammar Stuteri och tappas på sperma. Man vill se hur kvalitén är. Det i kombination med att Stefan Melander åkt till USA, har skapat många rykten, vilka även nått Russell C. Williams.
– Ingenting är bestämt än och än finns gott om tid för Stefan att ta ett beslut. Avelssäsongen här i USA startar i februari och då bör man ha tappat hästen på sperma under en tid innan det, men som sagt, det är ingen brådska än. Vi gillar verkligen hästen, det är ändå som mitt barn i och med att jag fött upp honom. En sak vill jag i alla fall säga, om det nu skulle bli så att Hanover Shoe Farms får chansen med Nuncio, vill vi verka för travets bästa. Det innebär alltså att vi vill göra det så bra för Nuncio, både i USA och Europa.

"Han hade fått chansen alltid"

Även om Andover Hall-blodet inte är det som det snackas om mest i USA, likt Muscle Hill, tror Russell C. Williams ändå på att Nuncio skulle bli mycket populär.
– Det är inte så trendigt med Andover Hall-blod, men Nuncio är speciell. Jag skulle nästan vilja sträcka mig så långt och säga att han är den hingst i historien som visat sig erövra båda sidorna av Atlanten, i början av karriären här i USA och på senare tid i Europa. Det lockar. Sedan har både vi på Hanover Shoe Farms och Stefan själv många fina avelsston, så han hade fått chansen alltid.
För att Nuncio skulle få chansen på allvar i USA, är det däremot av stor vikt att han ställs upp i USA, enligt Williams.
– I Europa är det betydligt vanligare med fryst sperma, kunskapen är större. Därför, om jag nu får säga mitt, så vore det nog bäst om han stod i USA, för hans chansers skull. Dessutom är stoantalet större.

"Visat vårat intresse"

Om det blir tal om försäljning, avtal sinsemellan, eller ingenting, återstår att se.
– Vi är i diskussioner och i slutändan handlar allting om vad Stefan vill. Jag och Hanover Shoe Farms har visat vårat intresse och än finns tid. Det är visserligen två månaders karens för hingstar när de kommer till USA, men under den tiden kan vi testa sperman och så vidare, så det är ingen större brådska. Vi får se helt enkelt, men jag kan bara konstatera att det är positivt att det är mycket surr kring Nuncio, det tyder på att intresset är stort, både bland allmänheten och stoägarna, säger Williams.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.