Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Uselt anmält i anrika lopp: "Många gånger svårt att förstå hur folk tänker"

Foto: Jeannie Karlsson/TR BILD
Foto: Jeannie Karlsson/TR BILD

Solvalla bjuder på två treåringslopp med vardera 100.000 kronor i förstapris på onsdag.
Trots det anmäldes endast tio hästar totalt, fem i vardera lopp.
– Många gånger är det svårt att förstå hur folk tänker, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

Publicerad:

Traditionsenliga Rikitikitavis lopp samt Coccinelles lopp körs på Solvalla nästa onsdag; treåringslopp ingående i Kriterieserien med 100.000 kronor i förstapris varav det sistnämnda för endast ston. De senaste åren har det varit tunt anmält i just dessa lopp men årets anmälningslistor slog bottenrekord – endast fem hästar anmäldes i respektive lopp.
– Det är inte bra, klart att man blir besviken, säger Markus Myron.

"Det vi gjort har inte varit tillräckligt"
Problembilden har funnits en längre tid, menar han.
– Inte bara de här loppen har varit svåra att fylla, man kan säga att vi diskuterat Kriterieserien i stort sett från den dagen jag började på Solvalla. Under våren har det varit svårt att få bra med anmält, trots att det är bra prispengar. Vi har till och med pratat om att sänka prispengarna under våren för att eventuell konkurrens kanske skrämmer? Nu valde vi inte det då det skulle kännas, och se, konstigt ut i en så traditionsfylld serie.
En åtgärd har varit att köra en del treåringslopp senare på säsongen.
– Vi har också flyttat några lopp så de ligger efter Kriteriet där vi tycker att loppen gjort störra nytta. Det är bara att konstatera att det vi gjort inte varit tillräckligt för att få fler hästar i loppen. Samtidigt hade jag, om jag varit tränare med en startklar treåring, funderat på varför jag inte anmält till dessa lopp.

"Svårt förstå hur folk tänker"
Just dessa två lopp har varit väldigt skrala senaste åren, ligger de tidsmässigt knepigt?
– Ingen aning, jag kan inte isolera dem helt och hållet utan mest konstatera att unghästloppen i högre klass har varit svåra att fylla, framför allt med mycket prispengar. Undantaget är Margaretas Tidiga Unghästserie som verkligen levt upp och i det stora hela varit en supersuccé.
Finns det åtgärder ni har redo att vidta för att undvika det här igen?
– Nej, det kan jag inte säga att jag har. Nästa år blir intressant då vi inte kommer att ha några treåringslopp med lägre förstapris än 70.000 kronor i förstapris. Då blir steget till Kriterieseriens förstapris mindre. Det är otroligt stor psykologi i propositioner och hur tränare anmäler och många gånger är det svårt att förstå hur folk tänker.

FAKTA
Så många hästar har funnits med i startlistan senaste åren

Rikitikitavis lopp (vinnare inom parentes):
2016: Sju stycken (Makethemark)
2015: Åtta stycken (Global Satisfaction)
2014: Åtta stycken (Al Dente)

Coccinelles lopp (vinnare inom parentes):
2016: Sex stycken (Zahara Goj)
2015: Sju stycken (Keypad)
2014: Elva stycken (Sugar Flaxy)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.