Sveriges ledande travtidning
ANNONS

V86-seger och rekordår: "Det ser riktigt bra ut"

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Callmeawinner och Peter Ingves. Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD

Lars Järpedals rekordår fortsätter. På hemmabanan njöt Åbytränaren av en kanonkväll med Callmeawinners V86-seger som den givna höjdpunkten.

Publicerad:

Peter Ingves var imponerad när Callmeawinner (e. Great Challenger) utan problem höll undan till seger på Åby i onsdags. Efter en öppning som klockades till 1.09,8/500 meter sträckte det fyraåriga stoet på sig och vann på 1.14,1a/2140 meter.
– Då var det inte körning så länge heller, men istället gick det riktigt fort den första biten. Peter Ingves sa att det var väldigt strong av henne att inte ha mjölksyra, säger Lars Järpedal när han svarar i telefon i samband med segerfikat dagen efter tillsammans med delägaren Bengt Wedin.

Callmeawinner inledde sin karriärs hos Peter Untersteiner, som själv firade en V86-dubbel med Frankie Brodde och Stonewashd Diamant och gick över 30 miljoner inkört i år, men där förblev hon ostartad.
– Hon hade problem med framstället och vi valde att plocka hem henne. Det tog ett tag innan hon blev helt hundra i fräschören. Efter det rullade det på ganska bra, sedan fick hon lite problem igen. Nu verkar det faktiskt som att hon har mognat, även om hon fick lite problem efter Danmarksäventyret senast.
– Hon var inte som hon skulle när hon startade på V75 efter Danmark. Det är ingen häst man bara kan dundra på med och starta hur som helst. Däremot verkar det som att hon har tagit det här loppet väldigt bra, för hon är glad och äter och det brukar hon knappt göra dagen efter ett lopp.

"Ett vägval"

Danskfödda Callmeawinner har nu vunnit sex av karriärens 14 starter och efter den senaste fullträffen har tränaren lite att fundera på.
– Det blir ett vägval nu: Köra på eller ge henne en liten pust. Hon funkar så bra med skor runtom så egentligen är man väl lite dum om man inte kör på nu.
Oavsett vad så kan han konstatera att 2018 har varit ett rekordår. Efter Åbykvällen stod stallet på 1 255 773 kronor, att jämföra med 589 600 kronor i fjol.
– Vi är jättenöjda så klart. Just nu har vi 13 hästar i träning, varav tre tvååringar och några som vi inte har plockat ut än. Det ser riktigt bra ut inför nästa år.

Syskonen i stallet

Det syntes även den här kvällen då Callmeawinners storebror Raggamuffin (e. Varenne) spurtade in som tvåa bakom Frankie Brodde och stallkamraten Okaloosa Bell (e. Pastor Stephen) rekordsänkte som tvåa från dödens i ett treåringslopp strax innan V86. Totalt blev det 135 000 kronor in för Järpedals stall, varav 70 000 för Callmeawinners seger.

Vad gäller syskonskaran så var det bara drygt två veckor sedan femårige Börge (e. Pine Chip) kom till Järpedals stall, vilket innebär att han nu har tre av Jobie Anas avkommor i sin träning.
– Det är en väldigt fin häst som har tillhört årgångstoppen i Danmark. Han har tyvärr ett stort problem i halsen som vi hoppas kunna åtgärda med elektorakupunktur och laser. Det finns en operation man kan göra, men då är det bara 50 procent chans att det blir bra.
Blir 2019 ett nytt rekordår?
– Jag tycker att vi har resurser för det rent teoretiskt, men det ska ju klaffa också.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.