Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Vad hade hänt?

I Solvallas första lopp var något unikt på väg att hända. I ett tolvhästars tvååringslopp var 3-4-5 strukna på förhand. Nummer 1 orsakade två omstarter och blev utkörd.

Publicerad:

Kvar på ”startvolten” fanns nummer 2, samt springspårshästarna. Man undrar lätt vad som hänt om samtliga 1-5 blivit strukna?
I reglementet står det nämligen att springspår behåller sina spår, även med invändiga strykningar.

Ett utdrag ur paragraf 54:
”Häst som intagits i program med springspår (startspår 6 eller 7) behåller detta även om häst med lägre startspår i volten stryks, dock ska hästen i startögonblicket använda det spår i banan som är närmast häst med lägre startspår i volten”.
Vilket alltså hade fått till följd att häst nummer åtta hade fått leda volten, men skulle vara en längd bakom springspåren när starten skulle släppas.
– Det hade också inneburit att springspårshästarna hade fått gå ”nedåt” i banan tidigt och så att säga ta platsen för bakspårhästarna, utvecklar Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.
Speciellt ofta har det här inte hänt.
– Jag har iallafall aldrig varit med om det, sade Torbjörn Jansson med 4.248 segrar och uppemot 45.000 körda lopp.
Nu blev det aldrig aktuellt, även om starten såg synnerligen mystisk ut så släpptes loppet iväg. Resultatet då? Per Lennartsson spetsade från bakspår med Undine (e. Zola Boko) som dundrade undan på nya svenska rekordet för tvååriga ston på 1.17,0/2.140 meter. Hästen tränas av Catarina Lundström.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.