Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Väldigt knäppa idéer"

Doping av kobolt är någonting nytt på nordiska breddgrader, men i Amerika och Australien är det utbrett.
Dr. Rick Arthur, Equine Medical Director på California Horse Racing Board har haft koll på ämnet sedan lång tid tillbaka.

Publicerad:

I veckan avslöjades Nordens första fall av koboltdoping. I Amerika är användandet av kobolt vanligt, men höga straff väntar den som åker fast.
- För inte alls länge sedan åkte en tränare dit, han fick ett års avstängning och 10 000 dollar i böter. För att vara USA är det ett mycket hårt straff. Doping av kobolt är ett utbrett problem, men här har kapplöpningsindustrin tagit till med hårdhandskarna, säger Dr. Arthur.
Forskare och veterinärer har gjort undersökningar kring användandet av kobolt, men än har man inte hittat något som skulle anses vara prestationshöjande.
- Det finns inga studier som visar på att kobolt har en prestationshöjande effekt. Däremot finns det studier som visar att hästen tar skada av höga halter av kobolt. Det är värt att påpeka att det inte finns någon veterinär sjukdom där kobolt är den rekommenderade behandlingen. Behovet av kobolt får hästen genom en normal diet, varken mer eller mindre.

 

Ger ingen ökning av röda blodkroppar
Varför är doping av kobolt då ett så utbrett problem?
- Inom human medicin använs kobolt för att öka produktionen av röda blodkroppar, men den effekten har inte dokumenterats hos hästar. 
Travronden har tagit del av en forskningsrapport där en injektion av 100 mikrogram av koboltklorid inte visar någon som helst indikation av någon ökning av röda blodkroppar. I samma rapport har man dessutom kommit fram till att upprepad injektion av 1.5 gram av koboltklorid över en månads tid inte heller det gett någon ökning av röda blodkroppar. I en annan undersökning som Racing Medication & Testing Consortium ansvarade för, var 1.203 hästar med, en undersökning man gjorde för att visa vad det naturliga medelvärdet för kobolt låg. Medelvärdet man kom fram till var 3,8 nanogram per milliliter av plasma i blodet, vilket exempelvis då går att jämföra med värdet Lionel hade under Oslo Grand Prix, 468 ng/ml.
- Stora mängder kobolt ger koliksymptom, muskelryckningar, extrema svettningar och allmän obehag. Det är någonting vi vet med säkerhet. De här mängderna som hittas i kapplöpningshästar är rent hälsovådliga om det fortsätter över tid.

 

"Väldigt knäppa idéer"
Dr. Rick Arthur har sin bestämda uppfattning kring kobolt klar.
- Det är enkelt att testa för och lätt att reglera. Jag vill än en gång påpeka att det inte finns några indikationer på att kobolt skulle ha en prestationshöjande effekt hos hästar. Varför skulle då en tränare beblanda sig med ämnet? Summan av det hela är att det helt enkelt inte finns någon motivering till användandet av kobolt överhuvudtaget. Vissa kapplöpningstränare har väl helt enkelt väldigt knäppa idéer, avslutar Dr. Rick Arthur.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.