Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Vann Lärlings-SM för andra gången

Foto: null
Isabella Bergh sköter om Sambuca Knight.

Tillsammans med Robert Berghs Sambuca Knight kunde Oskar J Andersson kontrollera hem en ny titel. Ungdoms-SM vanns av Henriette Larsen.

Publicerad:

Förhandsfavoriten Sambuca Knight (e. Scarlet Knight) och Oskar J Andersson släpptes välvilligt till spets efter 500 meter i Lärlings-SM. Väl där kunde kusken konstatera att de första 1500 meterna hade avverkats på kilometertiden 1.14,0. Efter att Oskar J hade kastat en blick bakåt i slutsvängen blev taktiken given bakom Robert Berghs femåring.
– Jag såg att några av de bättre konkurrenterna var på gång bakifrån, då valde jag att rycka i sista sväng för att skaffa mig lite försprång. Hästen visade upp fin klokhet, för det är inte alla som klarar av att sticka undan på bästa sätt. 
Draget blev lyckat då Kevin Oscarssons styrning Mr Perfection spurtade storstilat till en andraplats utan att kunna utmana Sambuca Knight på allvar. Vinnaren skar linjen på kilometertiden 1.13,0a/2140 meter. Förstapriset var 100.000 kronor.
– Hästen visade upp en fantastisk styrka idag. Det känns jättekul att få vinna det här igen. Jag har ju varit med i några år och kört i Lärlingseliten bland annat och jag tycker att SM smäller högt.
Andersson vann Lärlings-SM 2015 tillsammans med den då Marcus Lindgren-tränade Amour du Coglais.
Oskar J Andersson har haft gott om anledningar att fira nyligen. Förutom dagens triumf slog Jörgen Westholms stall all time high andra året i råd för ett par dagar sedan. Dessutom fick Oskar J Andersson besöka vinnarcirkeln i Karlstad för ett par veckor sedan efter att ha styrt Odin Tabac till seger i Unionskampen.


Ungdoms-SM till Larsen

Henriette Larsen, född 1996, jobbar till vardags som lärling hos Peter Untersteiner. Tillsammans med Untersteiners Rex Lane (e. Qwerty) fick Larsen axla favoritskapet från innerspår i Ungdoms-SM. Ekipaget kunde relativt enkelt förvalta sitt utgångsläge på bästa sätt när man svarade ut Champion Melon från start. Efter en inledande kilometer i spets på 1.14,2 kände Larsen vittring i slutsvängen.
– Då kände jag att jag hade krafter kvar och det var ganska lugnt i det läget. Sedan blir man orolig till slut, det var nära, sade Larsen i vinnarcirkeln.
Anledningen till oron var Champion Melon som spurtade bra via open stretch tillsammans med Oskar Kylin-Blom och lade beslag på andrapriset.
Henriette Larsen har kört 144 lopp under året och hon har vunnit 18 av dessa. Den senaste slår högst alla kategorier.
– Att få vinna här i dag är absolut det största jag har vunnit. Det är något man satsar mot och ser fram emot.
Segertiden landade på 1.13,7a/2140 meter och förstapriset var 100.000 kronor. Noterbart är att det var första gången som Larsen körde Rex Lane i lopp.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.