Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Varit nere i källaren"

Foto: Tom Jönehag/TR Bild
Oscar Berglund blickar framåt mot 2019. Foto: Tom Jönehag/TR Bild

Oscar Berglund var ordentligt i ropet i somras med tre V75-segrar på kort tid. Men de senaste månaderna har stallets hästar knappt synts till på tävlingsbanan.
– Större delen av andra halvan av året försvann på grund av sjukdomar, säger han.

Publicerad:

Östersunds Oscar Berglund noterades för ett nytt rekordår. När 2018 summeras har stallets hästar sprungit in nästan 1,7 miljoner kronor på 71 starter. Stallet tog hem tre V75-segrar och vann var tredje lopp det ställde upp i. De senaste fyra månaderna har det dock strulat – ordentligt.
– De hästar jag startat sedan augusti har underpresterat rejält och varit sjuka. Tvååriga Indine Keeper vann och var bra, men det visade sig trots det att hon också var sjuk. Innan vi hittade vad som var fel i stallet hann hästarna tyvärr göra någon start för mycket. Det märktes ingenting av det i träningen, men jag bytte veterinär som hittade ett virus som satt ned hela stallet, säger Oscar Berglund.

"Bedrövliga värden"

Hästarna ordinerades vila, men de är nu i gång och tränar igen. Några starter blir det inte tal om än på länge.
– De har fått vila länge. Jag lät alla hästarna vara helt och hållet i fem veckor vilket verkar ha gjort susen. Vi kollade i stort sett allt som gick att kolla och det var synd att vi inte hittade felet tidigare. Större delen av andra halvan av året försvann på grund av det.

När tror du att hästarna är redo för start igen?
– Hästarnas värden var bedrövliga. De har verkligen varit nere i källaren och vänt och därför kommer det dröja ett par månader. Jag kommer nog inte att starta något förrän i slutet av mars som det ser ut just nu. Jag har ingen större stress att få ut dem på tävlingsbanan och vill helst inte starta hästarna på hårda vinterbanor. I stället laddar vi för fullt inför nästa år.

Om du blickar tillbaka på 2018, vad säger du?
– Jag tycker att man kan dela upp året i två delar. Första halvan så gick det otroligt bra. Alla hästar jag hade vann lopp och presterade ordentligt. Jag var jättenöjd. Andra halvan av året har varit katastrof och vi råkade som sagt starta någon häst någon gång för mycket innan vi märkte att de var sjuka.

Vad tänker du kring 2019?
– Framför allt gäller det att ha ett friskt stall. Med tanke på att jag är amatör är jag jättenöjd med materialet i stallet. Det ser bra ut och har nog aldrig sett så bra ut tidigare som det gör nu.

Nya bud om Hope And Dreams

Cobourg Hanover plockade hem två V75-vinster under året. Hope And Dreams en. I en intervju med Travronden i september berättade Oscar Berglund att den senare troligtvis gjort sin sista start. Nu är det annat ljud i skällan.
– Hon var en av hästarna som var ordentligt sjuk, men när vi hittade vad som var fel har hon blivit bra igen. Det ser jättebra ut med henne nu. Hon kommer komma tillbaka.

Vilka hästar hoppas du mest på under kommande år?
– Shocking Superman kommer att skrivas in på min träningslista här i dagarna. Det är en häst med meriter utöver det vanliga. I alla fall jämfört med vilka hästar jag haft tidigare. Jag har jättestora förhoppningar på honom och han tränar som en värsting. Det kommer att bli en rolig sommar med honom om han tävlar som han tränar, säger Oscar Berglund och fortsätter:
– Sedan tycker jag att Indine Keeper är en häst som är lite bättre än normalt. Det är också en häst jag har förhoppningar på, men överlag ser det bra ut. Det är fina hästar allihopa.

För egen del då, var är du ett par år framåt i tiden?
– Bra fråga. Jag är otroligt nöjd med tillvaron som den är nu och jag kan inte ha det bättre. Jag har en fin gård med bra möjligheter och bra folk omkring mig. Mats Djuse flyttade hem från Sundsvall och har börjat jobba hos mig. Jag brukar säga att det är det bästa nyförvärv jag någonsin fått in i stallet. Han har verkligen kommit in och höjt standarden. Jag ser ljust på framtiden.

Hur går tankarna kring att eventuellt bli proffs?
– Det är ingen brådska. Jag är fortfarande amatör och tycker inte att jag behöver skynda för att bli proffs. Man får bara en chans som proffstränare och skulle man misslyckas med det är man i stort sett rökt. Jag skyndar långsamt och vill skaffa erfarenhet och rutin innan jag plockar ut A-licensen. Någon gång i framtiden kommer det säkert att bli så, men det är ingenting jag tänker på just nu. Jag har fortfarande mycket att lära och kommer att fortsätta på samma sätt jag gjort nu. Vi ska försöka hålla samma nivå på hästarna som de haft tidigare när de varit friska och krya.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.