Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Vem vinner danska Derbyt?

Foto: BURT SEEGER/US PHOTO
Manacor och Rafael de Oliveira vann fjolårets upplaga av Danskt Derby. Foto: BURT SEEGER/US PHOTO

På söndag avgörs danska galopp-derbyt. Årets upplaga är öppnare än på mycket länge. Två svensktränade hästar finns med i startlistan till klassikern över 2400 meter på Klampenborgs gräsbana.

Publicerad:

Eller för resten… Den danske, men norskbaserade demontränaren Niels Petersen sadlar ju även ut loppet trolige favorit – Suspicious Mind, från sin svenska filial på Jägersro, och det måste väl även räknas till ”vår” fördel…? 

På förhand är det nästan omöjligt att ”bena ut” årets upplaga av Derbyt. Det är faktiskt som så att oavsett vem som vinner loppet finns det plusfaktorer att ta hänsyn till i efterhand. Vi tror mycket på unghäststjärnan Suspicious Mind som gick obesegrad genom tvååringssäsongen efter fyra starter, men som ännu inte vunnit lopp i år. I den senaste starten var Suspicious Mind bara slagen med 1.5 längder i det svenska Derbyt och den formen känns granithård. Den treårige hingsten efter Appel Au Maitre trivs perfekt på Klampenborgs gräsbana och måste respekteras högt tillsammans med jockeychampion Per-Anders Gråberg i sadeln. Startspåret är kanske inte det bästa (14), men det ser ut att finnas mycket ”early speed” i racet vilket naturligtvis talar till förhandsfavoritens fördel.

 
– Jag är helnöjd med vad Suspicious Mind har uträttat i årets starter även om han inte fått vinna något lopp. Han var ju rent grym i det svenska Derbyt senast efter en del strul och det loppet har han tagit på bästa sätt. Suspicious Mind svek något vid sitt senaste besök på Klampenborg, men det är inget jag tar speciellt hårt på. Banan var inte till min hästs fördel den dagen och han var helt ursäktad. Jag har vunnit ett per Derbyn tidigare, men det är klart att hjärtat klappar lite extra inför de här större och klassiska löpningarna, säger Niels Petersen.
 
Inte mindre än 400 000 danska kronor väntar vinnaren i danskt Derby nu på söndag. Från Jan-Erik Petterssons stall kommer Nemuranthes som säkerligen kommer bli lite bortglömd av spelarna. Vi minns dock då Nemuranthes spetsvann ett storlopp på Täby Galopp i fjol höst – rätt långt före årets svenske Derbyvinnare Duke Of Burden. Om Nemuranthes hittar till ledningen och får ”hållas lite” kan det mycket väl bli seger – och tränare Jan-Erik Petterssons första klassiska seger.

Elisabeth Gautiers Beauty Award har aldrig vunnit lopp efter sex försök och vinner förmodligen inte den här gången heller. Formen är dock konfirmerad och banan på Klampenborg passar som handen i handsken…
 
Hemmalagets färger försvaras främst av den svenske 2000 Guineas vinnaren Beufort Twelve. Treåringen efter Academy Award drog ”svarte petter” i startboxlottningen, men har fart för vinst – även om distansförmågan inte är bevisad.
Av de norsktränade hästarna tror vi mest på Derbykungen Wido Neuroths Appelina. Det toppstammade stoet efter Appel Au Maitre undan fina stoet Wings Of A Dove hemförde norskt 1000 Guineas senast på ett ytterst imponerande sätt.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.