Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Vermo-vinnaren får biljett

Foto: JEANNIE KARLSSON/Travronden
Bret Boko vann Finlandia Ajo ifjol och fick sedan också inbjudan till Elitloppet. Foto: JEANNIE KARLSSON/Travronden

Det som inofficiellt och i praktiken egentligen alltid gällt, att Finlandia Ajo-vinnaren bjuds in till Elitloppet blir nu formaliserat. Solvalla klargör att årets Finlandia Ajo blir ett ”direktkval” till Elitloppet.

Publicerad:

”Segraren av Finlandia-Ajo som arrangeras på Vermo travbana utanför Helsingfors kommer omedelbart att bli inbjuden”, står det i ett pressmeddelande från Solvalla.

Ifjol var majmånadens svenska gulddivisioner över sprinterdistans, Örebro i samband med Örebro International, Algot Scotts Minne på Åby och Prins Daniels lopp i Gävle veckan före Elitloppet direktkvalificerande till Elitloppet. Vinnaren Magic Tonight tog till exempel direktplatsen i Elitloppet på Åby på  målfoto före Reven d´Amour.

I år har dock Enoch Karlssons Minne i Örebro den 7 maj inte längre kvar statusen som direktkvalificerande till Elitloppet. Dock blir istället vinnaren i Finlandia Ajo på Vermo samma helg ett ”direktkval”. Ifjol vann Bret Boko Finlandia Ajo och denne fick sedan vara med i Elitloppet.

Faktum är att detta varit regel utan att ha varit formaliserat.  Det är endast i undantagsfall som Finlandia Ajo-vinnaren inte varit med i Elitloppet. Och då har det inte berott på att hästen inte blivit inbjuden utan på att kretsen runt FA-vinnaren tackat nej till Elitloppsinbjudan.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.