Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Very Kronos tog hem tungviktsmötet

Foto: Leif Norberg/TR BILD
Very Kronos med Erik Adielsson håller undan före Volnik du Kras och Super War Horse på Sundbyholmstravet. Foto: Leif Norberg/TR BILD

Trekejsarslaget uteblev – men Fyraåringstestet på Sundbyholmstravet bjöd på en rykande duell mellan Very Kronos och Volnik du Kras. Och det var Svante Båths derbyhopp som gick segrande ur striden på 1.13,2a/2640 meter.
– Han var smällfin, säger segerkusken Erik Adielsson.

Publicerad:

Det blev en dramatisk upplaga av Fyraåringstestet inför hela 7.178 åskådare på Sundbyholmstravet. Redan när bilen släppte fältet galopperade Villiam från sitt bakspår på barfotabalansen och det blev en ny galopp med 1200 meter till mål.

I stället kom det att handla om Very Kronos (e. Ready Cash) och Volnik du Kras. Den förstnämnde kördes till ledningen efter 800 meter före Super War Horse och fick Volnik du Kras utvändigt om sig efter halva loppet.

Efter en beskedlig inledning på loppet skärptes tempot successivt och på sista långsidan lade Alessandro Gocciadoro in en tung press på ledaren. Avslutningen blev rykande snabb och Volnik du Kras utmanade hela vägen, men aldrig utan att riktigt kunna hota. Detta var Very Kronos kväll och Ready Cash-sonen höll undan på ett mycket fint sätt på 1.13,3a/2640 meter, efter 09,8 sista varvet.
– Det är en av de absolut bästa hästar jag kört. Han var lite fundersam bakom bilen men sedan kändes han smällfin i loppet. Vi fick bestämma lite men det gick fort sista varvet och han vann på ett väldigt bra sätt, sa Erik Adielsson. 

Segern var värd 300.000 kronor och Very Kronos har fortfarande inte förlorat felfri. Nästa uppgift blir derbykvalen på Jägersro om en dryg månad. Volnik du Kras blev tvåa längden bakom vinnaren på 13.3, före gott gåendes Super War Horse.

Misstänkt passgång i snabbloppet

Det blev en promenad i parken för Love Matters (e. Explosive Matter) som enkelt tog sin andra raka seger tillsammans med Örjan Kihlström. Femåringen tog hand om ledningen i första sväng och tilläts gå beskedliga 1.15,6 första tusen. Ubertino Grif försökte utmana från dödens i upplösningen men Love Matters sträckte på sig och vann med gott om sparade krafter på 1.12,8a/2140 meter.
– Han fick gå ganska rejält senast och det gjorde inget att det blev lugnare i dag, sa Örjan Kihlström efter segern som var värd 100.000 kronor.

Firma Redén & Kihlström säkrade en dubbel sedan Caif Grif (e. Password) vunnit snabbloppet för den äldre eliten. Kihlström lade sig lugnt i dödens utvändigt om ledaren M.T.Insider och i avgörandet gick Caid Grif undan enkelt, även om de sista stegen såg ut att vara i passgång. Segern på tangerat banrekord 1.10,1a/1640 meter auto.
– Måldomarnämnden tittade på upploppet flera gånger och nämnden var enig om att det inte var passgång över mållinjen, säger Sundbyholms travbanechef Per Redelius till Travronden.
Tvåa i mål var Charrua Forlan före King City.

Fin debut i brons

Kihlström hade full kontroll från dödens även med Dom Perignon (e. Zola Boko) som stod för en stark insats i sin debut i Bronsdivisionen. Första två varven gick i 18-tempo med Fighting Bax i spets och Dom Perignon avgjorde utan problem på upploppet.

Pasi Aikio har ett löfte i toppstammade Adorable Lady (e. Zola Boko-Malabara). Nu ryckte Aikio skorna på treåringen för första gången och det gav full effekt. Trots dödens hela vägen plockade Adorable Lady enkelt ned tappra ledaren Fairytal Mearas sista biten, och rekordsänkte ordentligt till 1.13,7a/2140 meter.
– Hon har aldrig varit trött i mål men hon har inte haft den rätta farten i sig tidigare. Nu ryckte vi skorna och det flöt på mycket bättre med travet. Det är en spännande häst, sa Aikio.

Lena Norins formkort Linda's Girl (e. Order by Fax) tog sin tredje raka triumf, på nya rekordet 1.12,9a/2140 meter i Mälardalscupens final. Trots en snabb inledning på loppet valde Oskar Kylin Blom att lämna tredje utvändigt för dödens och med 800 kvar fick ekipaget ledningen gratis. Resten blev en ren uppvisning av Linda's Girl.
– Jag tänkte att i dag hade vi chansen att komma under 1.13 och det var lite därför jag körde som jag gjorde, sa Kylin-Blom som visste vad han gjorde.

Ett försök till Diamantstoet med spårtrappa gav hemmaseger för Sven-Åke Eriksson och hans Must Have (e. Ken Warkentin). Det sexåriga stoet var rejäl i avslutningen i tredjespår för Pierre Nyström och höll undan med en nos före favoriten Absolut Gehör som följt med i rygg. Must Have diskades för trängning som måletta vid denna tävlingsdag i fjol, och kvällens triumf blev en skön revansch för kretsen kring hästen.

Stayerloppet blev lika händelselöst som odramatiskt. Hans-Owe Sundberg fick bestämma i ledningen med Largo (e. Orlando Vici) som vann säkert med krafter sparade före Zeus Karsk som gick i dödens hela vägen. Segertiden 1.16,3a/3140 meter auto.

V86-raden blev 4-14-7-12-6-6-5-3 . Åtta rätt gav 14.119 kronor, sju rätt 162 kronor och sex rätt 17 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.