Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Vi har varit för dåliga"

Foto: MARIA HOLMÉN
Erik Adielsson var en av deltagarna i Framtidsdebatten på Wenngarns Slott. Foto: MARIA HOLMÉN

ATG:s vd Hasse Skarplöth, Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist och generalsekreterare Johan Lindberg, kusken Erik Adielsson och Travrondens krönikör Linn Andersson deltog i Framtidsdebatten som arrangerades i samband med Wenngar Yearling Sales. Grundfrågan i debatten handlade om hästägande och hur travsporten ska locka nya hästägare.

Publicerad:

Linn Andersson inledde debatten med att betona vikten av att hitta och se till att nya hästägare fortsätter inom travet.

– Det har blivit dyrare att äga häst och dagens ägare kräver mer än tidigare. 70-, 80-, och 90-talisterna vill att travsporten levererar för att man ska fortsätta äga häst. Där har vi en stor utmaning, sade Linn Andersson.
 
Och att bli hästägare var panelen enig om att det inte är lätt.
 
– Jag har säkert varit på 200 travevenemang sedan jag började på ATG. Jag har faktiskt aldrig blivit erbjuden att äga häst, sade Hans Skarplöth.
 
Erik Adielsson kommenterade svårigheten så här: 
– Vi har varit för dåliga på det helt enkelt. Är man inte inne i travets gryta är det snudd på omöjligt att hitta något sätt att äga häst. Vi har helt enkelt inte haft någon konkurrens tidigare, vilket vi nu har, sade Erik Adielsson och fortsatte:
– Linns aggressiva sätt att leta efter nya hästägare är fantastiskt. Sociala medier och internet är en viktig del. Travet är så enormt stort i Sverige. Marknaden finns där för attt äga häst – det gäller bara att vi gör oss tillgängliga där.
 
Vikten av att få ut innebörden och känslan av att äga häst belyste Johan Lindberg.
– Den enorma feelingen som uppstår i kroppen när man har häst till start – det är vad vi måste signalera ut.
 
På frågan om vilket ansvar Svensk Travsport har i hästägarfrågan svarade ordförande Hans Ljungkvist så här:
– Vi på Svensk Travsport har två prioriteringar. Vi ska rekrytera hästägare och rekrytera publik till travbanorna.
 
Linn Andersson menade att det inte är Svensk Travsports uppgift att få fram nya kunder.
– Det är uppfödarna och tränarnas uppgift att hitta nya kunder. Det är inte Svensk Travsports uppgift. Däremot måste de leverera ett vettigt regelverk. Svensk Travsport måste leverera rimliga kostnadsförslag. Helt enkelt vad det kostar att äga häst. Som det är i dag ringer det personer till mig som tror att träningsavgiften kostar 1 000 kronor per månad. Att det då inte står på Svensk Travsport vad som är rimlig kostnad är märkligt, sade Linn Andersson.
 
Läs om allt som sades i Framtidsdebatten här i Travrondens direktrapport.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.