Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Viking Kronos: Äpplet faller inte långt från trädet

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Viking Kronos och Lutfi Kolgjini. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

Spekulationerna är i full gång. Vem vinner Derbyt och Derbystoet 2018? En sak står dock klar: Det skulle förvåna om Vikingens blod inte rinner i segrarnas ådror.

Publicerad:

Viking Kronos är nämligen farfar eller morfar till 16 av de 24 deltagarna. Dominansen saknar motstycke i svensk travsport. Bästa avkomman är Prix d’Amérique-vinnaren Maharajah. Som är far till derbyhästarna Transcendence, Who’s Who och Bo C. I Derbystoet har Maharajah avkommorna Maharani de Baroda och Veroni.

De flesta kan historien om hur Lutfi Kolgjini köpte Viking Kronos på auktion i Italien 1996. Priset var 320 000 kronor för den snygge hingsten. En aning lågt kan tyckas, men i ett av 1,5-åringens ben satt en lös liten benbit. Men Kolgjini chansade lite, slog till och köpte hästen av uppfödaren Antonio Carrareto. 

Det blev succé på tävlingsbanan med tio segrar på tolv starter och drygt sex miljoner kronor insprunget. Kolgjini satt och vinkade till både publik och distanserande konkurrenter. Segertåget gick via bland annat Rom, Milano, Bologna, Malmö och Gävle. Men efter fjärdeplatsen i italienska derbyt 1998 var tävlingskarriären över. 

"Han stack ut i hagen"

Den lilla benbiten hade börjat irritera och Viking Kronos hade för ont för att kunna tävla. Alternativet var operation men Kolgjini ville inte ta chansen att söva hingsten. Han valde alternativ två – att låta Vikingen gå till avel redan som fyraåring. Det blev enorm succé!
– Viking Kronos var en speciell häst. Han var född i USA i februari och kom sedan till Italien i oktober som föl. Han hade karisma, han stack ut jämfört med övriga hästar i hagen, berättar uppfödaren Antonio Carrareto.

Pappan – "en fantastisk häst"

Men vilka var Viking Kronos föräldrar – American Winner och Conch? Båda tränades faktiskt av svenskar. Per Eriksson hade American Winner i stallet i drygt ett år.
– En fantastisk häst, han hade en enorm spänst i steget, liksom hans helbröder Super Pleasure och B.J.’s Mac. Men American Winner hade problem med sina framknän, han behövde ta det lugnt som tvååring men det ville inte ägaren och han flyttade hästen efter Peter Haughton, berättar Pelle Eriksson.

American Winner kom tillbaka i april som treåring och vann två delar av The Triple Crown – Yonkers Trot och Hambletonian Stakes. Inför det tredje loppet, Kentucky Futurity, hade Super Bowl-sonen stora problem med sina knän. 

Någon medicinsk hjälp fanns inte och man provade att hela hästens framknän med silikon. Det hjälpte inte och han galopperade i finalen som vanns av Pine Chip. American Winners två bästa avkommor är Credit Winner och Viking Kronos.

"Den snabbaste jag har tränat"

Conch tränades av Håkan Wallner och Berndt Lindstedt, Continental Farms.
– Conch kommer jag mycket väl ihåg. Det var en stor och fin häst, ett typiskt Bonefish-sto. Hon tillhörde toppen både som två- och treåring i USA. Hon vann bland annat Hambletonian Oaks. Conch blev även väldigt bra som avelssto och jag är inte förvånad över att hon lämnade Viking Kronos med American Winner som pappa. Det var ju topphästar på både faderns och moderns sida, säger Berndt Lindstedt.

Conch (e. Bonefish–Viking Venus, A.C.’s Viking) lämnade även King Conch (e. Speedy Crown) som tränades av både Continental Farms och sedan Pelle Eriksson.
– King Conch är den snabbaste jag tränat. En otroligt fin häst som också hade problem med sina knän, berättar Eriksson.

King Conch var favorit i Hambletonian 1992 och ledde till kort före mål då stallkamraten Alf Palema passerade invändigt.

FAKTA

Viking Kronos barnbarn

Derbyt

Farfar till: Who’s Who, Bo C, Transcendence, Speedy Face, Spickleback Face, The Bucket List F och Mellby Fire.
Morfar till: Chianti och Son Of God.

Derbystoet

Farfar till: Maharani de Baroda, Mellby Fashion, Europhile Am ocn Veroni.
Morfar till: Vamp Kronos, Dibaba och Global Upper Style.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.