Sveriges ledande travtidning
ANNONS

#visparkarbakut – vad hände sedan?

Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Den 29 november förra året lanserades #visparkarbakut – hästbranschens #metoo-upprop.
​​​​​​​Vad har hänt sedan dess?
Fick ämnet det genomslag som initiativtagarna hoppades på?
– Vi har blivit lite bortkopplade, säger Mika Thalén som var en av grundarna till upproppet.

Publicerad:

Hashtaggen #metoo skapades i sociala medier under hösten i fjol av skådespelaren Alyssa Milano som uppmanade andra kvinnor att svara på hennes tweet med orden ”me too” om de, liksom henne, varit utsatta för sexuellt ofredande. Ämnet fick stor spridning och i Sverige lanserades upprop efter upprop i olika branscher med syfte att sätta ned foten mot oacceptabelt beteende mot kvinnor.

Först ut var kvinnliga skådespelare i #tystnadtagning. Efter ett antal veckor mobiliserade kvinnor inom hästsport genom #visparkarbakut. Initiativtagare var Mika Thalén och Caroline Crafoord.
– Vi höll på aktivt med det arbetet fram till i våras, jag och Caroline, säger Mika Thalén.
– Det var möten med Hästsportens Nationella Stiftelse (HNS), Svenskt Travsport och Ridsportförbundet, men sedan blev vi lite bortkopplade, trots att vi var jätteintresserade av att fortsätta att jobba med det.

Bortkopplade, hur då?
– Förbunden ville sköta det själva. Det kändes inte helt naturligt att vi blev bortkopplade. De ville ha någon projektledare som kunde få ihop alla förbunden och det visade vi intresse för, vi hade kött på benen och var inne i ja… alltihopa.

Mika menar att engagemanget inom hästbranschen varit olika stort.
– Travet var igång och hade en plan. Ridsportförbundet har agerat lamt. Det har faktiskt inte hänt någonting i min värld.

"Det kändes lite som tack och hej"

Duon bakom #visparkarbakut arbetade helt ideellt med ämnet.
– Ja, det var helt ideellt. Nu kan man väl säga att vi är med lite i periferin men inte på ett aktivt plan som tidigare. Det kändes lite som tack och hej. Vi hade massa idéer om hur man kunde göra: dels att få ut ett Code of Conduct till alla förbund, alla aktörer. Nu görs det av Prevent och det är bra, men den ägs av Prevent och ska då alla småstall köpa den? Det känns det inte som att det är något som görs.

Vilka reaktioner fick ni på ert initiativtagande?
– I början var det positiva reaktioner men sedan planade väl reaktionerna ut. Men sedan kom Hästgården i somras (dokumentär från P1 med en ridskolelärare i centrum, arbetet tilldelades ”Årets berättare” på Stora Journalistpriset i förra veckan, reds. anm.) och då blev det lite prat igen.

Har ert arbete burit frukt?
– Jag tror att samhällssynen generellt har blivit bättre. Fler vågar prata om det här och de som måste anmäla är nog inte lika rädda för det längre.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.