Sveriges ledande travtidning
ANNONS

VM-loppet: "Fantastiskt att få vara med om detta"

Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD
Pastore Bob och skötaren Andreas Johansson laddar upp inför VM-loppet på Jimmy Takters gård i USA. Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD

Vem som vinner VM-loppet i trav på lördag kväll, är inte alldeles enkelt att säga.
Men vem som tar spets, vet de flesta.
Här är helsvenske Pastore Bob.

Publicerad:

Travronden träffade i natt Pastore Bob på sin bas borta i Amerika, tillsammans med skötaren Andreas Johansson, 34, som åkt med hästen hemifrån Halmstad.

– Pastore ser ut att ha tagit resa och allting på bästa sätt. Han känns pigg och glad, meddelar Andreas.

Vi bekräftar absolut detta.

Pastore Bob ser lugn och harmonisk ut, där han leds av Andreas Johansson mellan hagen och stallet på Jimmy Takters gård i New Jersey, i ett lätt sommar-duggregn.

– Spårlottningen gick ju fint också, nickar Andreas.

– Bricka fem är bra.

• Hur resonerar du där?
– Vi vill gärna till ledningen. Ettan och tvåan tror jag absolut att vi tar en längd på. Ariana G vet jag inte riktigt hur snabb hon är iväg, men det ska nog också gå. Helst hade man väl velat ha spåret innanför Fyran också (Ringostarr Treb, alltså). Men jag tror på hyfsad chans att komma först in i svängen.

Lärde Johan Untersteiner köra

I träningsjobben i veckan på Millennium Farm i East Windsor, så har Jimmy Takters svärson Marcus Johansson hållit i Pastore Bobs tömmar.

Marcus, 40, var också den som en gång i tiden lärde Johan Untersteiner, 34, att köra häst.

– Ja, det stämmer. Jag var lärare på travskolan där hemma i Halmstad, när den där lille gossen dök upp där, skrattar Marcus.

– Jag gillade Johan direkt, och förstod ganska snabbt att han skulle bli något extra inom travet, om han bara ville.

"Mycket livslust och löpglädje"

Och omdömet om Pastore Bob, är från Marcus sida glasklart:

– Det känns som en otrolig glad och lycklig häst. Med mycket livslust och löpglädje i.

• Är det ledaren från början i VM-loppet?
– Jag tror det. Särskilt om inte den här Ringostarr-hästen har varit riktigt fräsch på slutet, som en del säger. Johan är ju en startsnabb kusk också, så om han laddar, så tror jag att den här blir svår att ta emot.

• Men det är ju ändå två nordamerikanska favoriter innanför, på spår ett och tre?
– De europeiska hästarna öppnare alltid snabbare än våra bakom bil, om de vill. Så snabbt kan inte våra lägga iväg. Dessutom blir européerna ÄNNU snabbare från start när de kommer hit, eftersom startbilen här kör mycket fortare än hemma hos er, säger Marcus Johansson.

Marcus misstänker en blixtsnabb öppning i VM-loppet.

Ändå tror han inte att ledningen blir avgörande, vad avser segern i racet.

– Nej, risken finns att det går f-ö-r fort i början. Jag vill till exempel inte att Yannick Gingras, som är kusk på vår häst i loppet, Ariana G, ska vara f-ö-r aggressiv. När distansen är över 2000 meter, och många kurvor på vägen, måste man ha lite sparat till slut också.

– Samtidigt går det inte att komma allra sist iväg. Jag är orolig för hästar som till exempel Marion Marauder och Cruzado dela Noche, som nog kommer att vara bland de sista iväg. Det går helt enkelt inte att runda ett HELT fält, när det är de bästa hästarna i världen som man möter.

• Kan Pastore Bob hålla undan och vinna VM-loppet?
– Visst, hästen känns verkligen jättefin. Fast jag tror ändå inte det. Spets och dödens kräver väldigt tuff körning från start, och sånt kostar på. Men sist ska man heller inte vara. Det här är ett lopp som lämpar sig bäst för den som hittar en bra position mitt i fältet, analyserar Marcus Johansson.

Kan knappt fatta att han är är

Andreas Johansson, går bara runt och myser, i supermiljön på Millennium Farm.

Han kan knappt fatta att han är här - som skötare till en VM-häst.

– För åtta år sen, vid 26 års ålder, började jag gå på trav hemma i Halmstad, som en vanlig småspelare nere vid staketet. Innan dess hade jag inte varit intresserad alls, ler han.

• Hur i hela fridens namn har du då hamnat här nu?
– Jag tände till ordentligt, och började gå mer och mer på banan. Jag gick igång på alla detaljer runt sporten. Och 2015 lärde jag känna Untersteiners lite.

För ett år sedan, den 1 oktober 2017, fick Andreas Johansson anställning som skötare hos Johan Untersteiner.

I samma veva såldes den dittills hyfsade Pastore Bob. Och de nya ägarna placerade hästen hos stall Untersteiner.

– Han hade inte ens plats på själva Drömgården då i början, utan stod i nån av Karis gamla boxar på det andra stället. Men jag lade snabbt märke till hästen, som bröstade upp sig på ett alldeles speciellt sätt, och jag sa att jag tyckte det såg ut som en blivande gulddivisionare, säger Andreas Johansson.

Den flirten funkade. Kort efter hans reflektion, blev Pastore Bob en av Andreas Johansson åtta passhästar.

Hästen kastrerades också, och svarade perfekt på det.

Resten är, som man säger, historia.

Under 2018 har karriären exploderat. Det stora genombrottet kom när Pastore Bob vann Finlandia-Ajo i början av maj, och sopade hem både en dryg miljon kronor - och en elitloppsbiljett. Väl där satte han färg till och med på det loppet, med ett par vidunderliga ”monsteröppningar”, i både försök och final.

"En helt underbar individ"

När Johan Untersteiner så småningom började fundera på VM-loppet 2018, blev det till sist så att han valde att hålla kvar sina nya superstjärna Cyber Lane hemma i Sverige - och istället skickade över kometen Pastore Bob hit.

Hur långt hästen räcker i dessa sammanhang, är naturligtvis svårt att sia om.

– Men Pastore är i alla fall en helt underbar individ. Så otrolig pigg och glad hela tiden. Det är fantastiskt att få vara med om detta, strålar Andreas Johansson.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.