Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Waffle Cone efter dramatik

Foto: Micke Gustafsson
Foto: Micke Gustafsson

Upplösningen i Treåringseliten för ston blev dramatisk. Vash Top var först över mållinjen, men flyttades ned till andraplats efter att ha brutit ut över upploppet. Segern gick istället till Norge och Frode Hamres Waffle Cone.

Publicerad:

Det gick undan värre när Treåringseliten för ston avgjordes på Solvalla. Förhandsfavoriten Vash Top kördes till ledningen mitt i loppet och öppnade första varvet efter snabba 1.10,3. Pietro Gubellini, som körde den Erik Bondo-tränade hästen, försökte att rycka undan i sista sväng och passerade också mållinjen först. Det treåriga stoet bröt dock ut ett spår över upploppet och måldomarna valde att tillämpa den relativt nya regeln som ger möjlighet att flytta ned ekipage i resultatlistan. Vash Top blev tvåa. Vann gjorde istället Frode Hamres Waffle Cone (e. Muscle Hill) med Erik Adielsson i sulkyn.
– Jag kunde hela tiden köra för fullt med min häst över upploppet och det inte min sak att tycka om beslutet från domarna var rätt eller fel. Men det är skönt att den nya regeln finns så att ettan mål flyttas ned i stället för att bli diskad, sade Erik Adielsson.

Det här var första gången USA-födda Waffle Cone tävlade på europeisk mark. Det var också första gången som Erik Adielsson körde henne och passande nog tog hon också karriärens första seger. Detta på den fina segertiden 1.10,9a/1.640 meter.
– Det var en fantastisk insats av hästen, sade Erik Adielsson.

Beslutet från domarna dröjde inte länge. Endast ett par minuter efter att hästarna passerade mållinjen ropades det i i högtalarna på Solvallas stallbacke att ändringen i mål ändrades. Erik Bondo tränar Vash Top, det italienska löftet som vunnit sex av sina nio starter hittills i karriären, och han säger följande om loppet och situationen som föranledde att han häst flyttades ned.
– Hon gjorde ett kanonlopp. Det var verkligen en topprestation och det var hårt tempo första 600 meterna. Det är som det är gällande regeln... Det är de reglerna som är här i Sverige, sade han.

Hon har visat fina farter hittills, vad är nästa målsättning med Vash Top?
– Vi kommer att fortsätta att matcha henne i stoloppen hemma i Italien.

En spännande framtid har så klart också segraren Waffle Cone. Stoet efter Muscle Hill är ny hos Frode Hamre och har endast varit i norrmannens träning i drygt två månader.
– Det är en fantastisk upplevelse att få vinna här på Solvalla den här söndagen och få gå upp på podiet framför publiken. Jag tycker att min häst gjorde det otroligt bra. Visst hade vi respekt för den italienska hästen på förhand och jag nog att prestationen var lite över förväntan.

Hur ser du på hennes framtid?
– Hon har fortfarande lite pengar på sig och jag hoppas hitta något passande lopp för henne här i Sverige och kunna komma tillbaka hit. Sedan finns det också ett par passande stolopp på hemmaplan för hennes del, sade Frode Hamre.

Segertiden, 1.10,9a/1.640 meter, är nytt löpningsrekord för det aktuella loppet. Treåringseliten för ston har körts sedan 1995. Det tidigare rekordet på 1.11,0a/1.640 meter satte Mika Forss bakom Massive Babe 2013. Det tangerades ifjol när Ratu Royalde och Olli Koivunen segrade.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.