Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Wäjersten snart proffs

Foto: Micke Gustafsson
Den 1 oktober drar Daniel Wäjersten igång som proffs. Foto: Micke Gustafsson

En av Sveriges mest lovande lärlingar, Bergsåkers Daniel Wäjersten, har bestämt sig för att köra igång som proffs från och med den 1 oktober. Han kommer att bedriva verksamheten som inhyrd på Svante Båths anläggning i Solum, sex kilometer från Bergsåkerstravet.

Publicerad:

Daniel Wäjersten har under en längre tid varit ett aktat lärlingsnamn i Sverige och framför allt utvecklats under de fem åren hos Svante Båth. Där valde han att sluta i februari och har sedan dess jobbat för Bergsåkers Martin P Djuse samtidigt som han också managerat fyra egna hästar (delägda) och försökt planera för den kommande proffskarriären. Nu är det också klart exakt hur proffsstarten blir.
– Jag har fått hyra fem-sex boxar på Svante Båths träningsanläggning i Solum och dessutom lika många i ett stall alldeles i närheten. Det finns plats för tolv hästar från start och som det ser ut just nu startar jag upp med minst sex på listan, berättar 27-årige Daniel, som tog sin livs hittills största vinst under årets Elitloppshelg.
Då vann han ett av söndagsloppen med Lars-Göran Söderbergs Overtimeosåfin. Daniel har också bland annat vunnit två V75-lopp (Oriental och Joy Ribb) samt representerat Sverige i Lärlings-EM i Ryssland. Förra året var hans hittills bästa som kusk med 24 segrar och nästan 2,4 miljoner kronor i inkörda pengar. I år ståtar han hittills med 15 vinster och knappt 1,4 miljoner kronor.
– Jag är nöjd med det och att jag får köra åt allt flera. Dessutom har de två starthästarna som jag äger tillsammans med Viktor Lyck, Indiana Sund (e. Muscles Yankee, fem segrar och 329.750 kronor) och treårige Global Unbound (e. S.J.'s Caviar, en seger och 152.500 kronor), gått fint och tjänat runt 160.000 kronor. Just nu är jag delägare i ytterligare två hästar, nämligen tvåårige Global Well Off (e. S.J.'s Caviar) och fyraårige Unique Findings (e From Above, tre segrar och 118.600 kronor). Så det känns bra att nu dra igång den 1 oktober.
Svante Båths träningscamp är han dessutom väldigt bekant med.
– När man letar efter ett ställe att börja träna hästar på är det framför allt tre faktorer som är viktiga. För det första träningsmöjligheterna, sedan stallmiljön och slutligen tillgången till hagar. Svantes anläggning håller toppklass på alla tre punkterna.
Daniel erkänner att han har en fördel som varit involverad i Båths framgångsrika träningsupplägg och givetvis tänker använda det han lärt sig på de egna hästarna.
– Jo, det är skönt att ha en röd tråd, men samtidigt har jag förstås även lite egna idéer som kommer att blandas in. Det ska bli spännande att dra igång och fram till 1 oktober fortsätter jag som lärling hos Martin P Djuse.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.