Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Walmann efter beskedet: ”Svårt att greppa det här”

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Roger Walmann och Jorma Kontio var båda väldigt nöjda med att bli invalda i Hall Of Fame. Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

De var båda på plats i dag för tävlingar på Solvalla – nya Hall Of Fame-duon Roger Walmann och Jorma Kontio.
– Jag har svårt att greppa det här, måste säga att det känns väldigt stort, säger Walmann.

Publicerad:

Han har hunnit med 28 år på svensk mark. Tittar vi på siffror kan 66-årige Roger Walmann peka på 2.702 tränarsegrar, 345 miljoner kronor i inkörda pengar samt 32 grupp I-vinster.
– Ulf Thoresen betydde väldigt mycket i början, han ordnade VM-segern med Habib redan 1986. Sedan länge har jag numera också  stor hjälp av Örjan Kihlström och Kenneth Haugstad. Utan dessa hade det inte kunnat bli så här stora framgångar.

Vad är du mest stolt över?
– Det är väl att jag kontinuerligt lyckats ta fram bra hästar som kunnat tävla och vinna i de allra största loppen. Jag tycker fortfarande det är lika roligt att träna häst och bara jag får vara frisk är planen att hålla på som nu fram till 70 års ålder. Sedan blir det nog ett annat sorts upplägg, lite lugnare.

Roger upplever ingen press utifrån, utan största förväntningarna kommer från honom själv.
– Det är detta som är jobbigast, speciellt under tyngre perioder. Vi har trappat ner lite på hästantalet, men det här året har inte varit så starkt så här långt. Men vi är inte ens halvvägs inne i det, så jag hoppas att det ska vända uppåt igen.

Uppåt är det för det mesta för Jorma Kontio. Även han fyller 66 år senare under det här året och närmar sig otroliga 11.000 segrar. Jorma har fått mängder av olika priser hemma i Finland, men att bli invald i Hall Of Fame är stort för honom också.
– Jag blir ju första kusken från Finland att bli invald, så det känns extra roligt, säger Jorma, som i dag på Solvalla körde tre hästar.
På söndag sätter han sig upp bakom Disco Volante i självaste Elitloppet. Just det loppet är något som fortfarande saknas för Kontio medan Roger Walmann vann Elitloppet som tränare med Magic Tonight 2015.

Elitloppsvinnare är också Jimmy Takter – med Moni Maker 1998. Även Takter valdes i dag in i Hall Of Fame. Han är en av världens bästa tränaren genom alla tider och har bland annat vunnit vunnit Hambletonian fyra gånger, Hambletonian Oaks vid hela åtta tillfällen och Peter Haughton Memorial sex gånger. Takter var inte på plats i dag på Solvalla, men kan förhoppningsvis närvara i mitten av juli i Årjäng när de nya Hall Of Fame-medlemmarna ska firas officiellt.

Stefan Melanders Hambletonian-vinnare Scarlet Knight (född 1998 e. Pine Chip) var den fjärde medlemmen som presenterades i går på Solvalla. Scarlet fick aldrig vinna Elitloppet, men hans prestationer där var ändå väldigt starka. Sammanlagt blev det 44 segrar och nästan 18 miljoner kronor.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.