Sveriges ledande travtidning
ANNONS

War room kan bli verklighet: "Testar tekniken"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Staffan Falk. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

I dag testkör Svensk Travsport ett så kallat war room.
Med hjälp av fler bilder ska bedömningarna bli mer konsekventa.
– Givetvis kostar det här pengar så för att det ska bli ett verktyg i framtiden är det viktigt att det finns en nytta med det, säger domarbasen Staffan Falk.

Publicerad:

Tidningen Sulkysport avslöjade nyheten i går. Det som länge varit en snackis kan nu bli verklighet – ett domarrum som antingen fattar beslut själva eller bistår med hjälp till banornas måldomare.
– I ishockeyn är det domaren på isen som har sista ordet, war room ska bara vara behjälplig med information och det är vår arbetshypotes just nu – men sådana teknikaliteter får vi ta längre fram.

"Testa tekniken"

Det är dock långt kvar tills dess att metoden eventuellt används skarpt. Under V75-tävlingarna görs en pilot. 
– Vi ska testa tekniken nu, inte att aktivt döma i första hand. Det lär bli ungefär fem test under vårkanten innan vi utvärderar projektet. Vi kommer att få tillgång till alla kameror som står på banan förutom en i nuläget, den som står i saxliften. 

"Viktigt att det finns en nytta med det"

Är det inte smidigare att måldomartornet får tillgång till alla bilder i stället?
– Det har jag ingen åsikt om, mitt uppdrag är för stunden att arbeta fram ett underlag för beslutsfattande gällande ett eventuellt war room. Givetvis kostar det här pengar så för att det ska bli ett verktyg i framtiden är det viktigt att det finns en nytta med det.

Minst tre personer

Hur många och vilka personer kan tänkas sitta i war room?
– Tre personer behöver man vara i alla fall. Vilka det kan bli har jag, i nuläget, ingen uppfattning om. Skulle man satsa på det krävs ju ett arbetslag om kanske nio personer och det kan vi inte enbart rekrytera från måldomare i så fall. Då blir det nog att utbilda nya personer.

Särskilt kamerautrustning

Möjligheten att skicka bilder till finns bara på tretton banor i nuläget.
– Jag håller inte i det projektet men det finns en ambition att det ska komma på alla banor som har V75-tävlingar. Den tekniken som nu finns på dessa banor är bättre. 

Följande banor har sådan kamerautrustning: Jägers, Kalmar, Halmstad, Åby, Eskilstuna, Mantorp, Örebro, Färjestad, Solvalla, Gävle, Romme, Bergsåker, Skellefteå.

FAKTA

War room

War room är ett domarrum där personerna arbetar med annan och snabbare teknik än vad domarna på själva eventet har tillgång till. Kommunikation sker via telefon till domarna på plats. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.