Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Westergårds straff kvarstår

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Under tisdagen gick tiden för eventuell överklagan kring Bo Westergårds dopingfall ut.
Ingen av parterna har valt att överklaga och därmed står domen på två års licensindragning och tillträdelseförbud fast.

Publicerad:

DNT och Skandinavisk Dopingkommitté har kommit till beslut kring den dom som kom för drygt två veckor sedan där Bo Westergård dömdes till två års avstängning för brott mot dopingbestämelserna. Man väljer att inte överklaga, trots att straffet inte blev i närheten av det man yrkat på.
– Vi yrkade på tre års avstängning och 700.000 norska kronor i böter. Nu blev det två år och inget bötesbelopp, vilket vi kan tycka är för lite. Dessutom anser vi på DNT att man dömt fallet enligt fel reglemente, men då det här fallet har dragit på tiden väljer vi att acceptera domen. Det här har skadat travsportens hälsa och därför är det skönt att lägga detta bakom oss, säger Svein Morten Buer, ordförande i Det Norske Travselskap.
Göran Wahlmann i Skandinavisk Dopingkommitté är av samma uppfattning som DNT.
– Det här har dragit ut väldigt på tiden och därför har vi valt att avsluta det hela. Två år är ett kännbart straff och att Bo Westergård inte valt att överklaga tyder på att han inser sin skuld i det hela, säger Wahlmann.
Kan inte Bo Westergårds val att inte överklaga innebära att det ringer varningsklockor? Att straffet helt enkelt är för klent, med tanke på vad ni yrkat på från start?
– Vi anser att två år är ett tillräckligt hårt straff och att DNT vill avsluta fallet gör att det inte är värt att gå vidare med, avslutar Wahlmann.
Sedan knappt två veckor tillbaka är Bo Westergård avstängd från skandinavisk travsport. DNT jobbar aktivt med att hindra dansken för att anlita "papperstränare".
– Det har redan kommit upp fall hos oss där man vill skaffa licens på samma gård som Bo Westergård håller till, men vi har nekat till licens, säger Buer.
Hur många personer pratar vi om?
– Det är en person som vi redan nekat och sedan har vi ett fall på bordet just nu. Båda har lämnat sådan dokumentation att vi inte kan utesluta att det är så kallade papperstränare. Det är någonting vi kommer vara hårda med, avslutar Buer.
Travronden har försökt nå Bo Westergård, utan framgång.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.