Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Westholms förslag – så vill han få fler hästar i loppen

Foto: Micke Gustafsson/Kanal 75
Jörgen Westholm. Foto: Micke Gustafsson/Kanal 75

I höstas valde Jörgen Westholm att lämna Travtränarnas Riksförbund, men Rommetränaren har fortsatt många idéer kring hur man kan förbättra travsporten. Nu vill han se ett nytänk kring breddloppen.
– Alla måste förstå att vi behöver ha fullt med hästar i de stora streckspelen, säger han.

Publicerad:

Sedan 2003 fanns Jörgen Westholm med i styrelsen i Travtränarnas Riksförbund (TR), men i höstas valde han att tacka för sig. Detta i samband med att tävlingsschemat inför 2018 offentliggjordes.
– Jag valde att gå ur TR eftersom jag tyckte att det var svårt att bli hörd. Det fungerade inte helt enkelt och vi kom inte till de beslutsprocesser som enligt mig bör vara enkla och snabba. Efter nyår tänkte jag att jag via min hemsida kan komma med konstruktiva idéer och att någon i beslutsfattade position kan ta del av dem på det sättet. Då slipper de ha mig i huset bråkandes på möten. Då blir de säkert glada, säger Jörgen Westholm.

Du ångrar inte beslutet att lämna?
– Nej, det gör jag inte. Jag tycker inte att jag lyckades med så mycket som jag ville. Det finns för många särintressen och jobbar man inte ihop för sportens bästa blir det svårt.

Nya idéer kring hur man ska förbättra travsporten har Rommetränaren fortsatt. Via sin hemsida lämnar han veckovis konstruktiva förslag på hur travsporten i framtiden ska bli bättre och veckans ämne gäller breddloppen.
– Jag tycker att breddloppen är en fantastiskt bra produkt, men vi har sett problematiken med hästbristen på flera håll. Vi har sett nedgången i både Italien och Tyskland och det beror helt enkelt på att det inte finns tillräckligt med hästar i loppen det spelas mycket till och då försvinner intresset, säger Jörgen Westholm och fortsätter:

– För många har det blivit mer intressant att vara med i breddloppen istället och det resulterar i att de vanliga loppen inte blir fulla. Breddloppsdagarna kommer till genom pengar från de stora streckspelen och det är bara tävlingsdagarna som har Dagens Dubbel som går plus. Alla andra går minus. Här måste alla förstå att vi behöver ha fullt med hästar i de stora streckspelen. Har vi för lite hästar i streckspelen så sjunker omsättningen. Det kan alla räkna ut. Det är så otroligt viktigt att streckspelen går bra inför framtiden. Det är extremt viktigt inför den framtida omregleringen.

Jörgen Westholms förslag är att införa ett system som ger fördel till hästar som inte blivit placerade i, eller som inte kommit med, när de anmälts till vanliga lopp. Väljer tränaren att efter det anmäla till breddlopp ska deras häst få förtur där.
– Jag tycker att det ska finnas ett prioriteringssystem. När en häst som blir oplacerad i eller tvångsstruken från ett vanligt lopp ska den få en asterisk bakom sig. Något som ska betyda att hästen sedan har förtur i att starta i breddlopp. Då tror jag många kommer att göra ett försöka i att komma med i de loppen där omsättningen finns. För sanningen är att det blir ointressant för spelarna när det är för få hästar i loppen. Har vi inte tillräckligt hög omsättning i framtiden kommer prispengarna att bli sämre och då är jag orolig att vi går samma framtid som Tyskland och Italien till mötes, säger Jörgen Westholm och fortsätter:

– Sedan tycker jag också att vi tävlar för många dagar. Förutom det här med breddloppen tycker jag att vi bör dra ned tävlingsdagarna med 10-15%. Travbanorna vill däremot ha ännu fler tävlingsdagar, men det är en ekvation som jag inte förstår riktigt. 

Hur optimistisk är du kring att det här förslaget med breddloppen ska gå igenom fullt ut?
– Jag vet inte. Jag lägger lite tid i veckan på att lämna några konstruktiva idéer via min hemsida och det är för sportens bästa. Jag har ingen egen vinning i just det här förslaget, snarare tvärtom. Jag vill starta mina hästar i de vanliga loppen och för mig är det positivt om det är få hästar med där, men det är inte positivt för sporten på sikt.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.