Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Zenits största uppgift

När han som unghäst blev bortvald av auktionsfirman med motivering att härstamningen var för dålig fick Zenit Brick stanna kvar hos sin uppfödare och ägare, Anders Bredberg.
Under hösten tog han ­steget upp i högsta klassen och ståtar nu med tre raka guldfinalsegrar.
På lördag står han inför sitt livs, hittills, största uppgift.

Publicerad:

Vid första anblick så ser det ut som en ganska vanlig brun häst med undantag för sitt ena, lite speciella, öga.

–  I dag är jag tacksam för att det inte blev någon auktion för Zenit men i övrigt har jag inga speci­ella minnen från honom som liten. Han smälte in i resten av kullen, förutom att han har en vit ring i ena ögat som gjorde att det var lätt att känna igen honom, säger Anders Bredberg.

– Annars var han nog som alla andra, de delarna har utkristalliserat sig senare, att han ärlite speciell och kan busa lite. Men på banan, där sköter han sig alltid.

"Han har varit lite barnslig"

På banan har också Zenit Brick visat att han är allt annat än vanlig. En stor del av framgångsreceptet är skötaren, Andreas Lövdal, som funnits vid Zenits sida i drygt ett år.

–  Jag tycker att vi börjar komma bra överens. Det är, oftast, en snäll och trevlig häst som mår bra av att ha sina rutiner. Han kräver inget speciellt, får han sin mat, hage och träning är han nöjd, då sköter han sitt och gör sitt jobb. Det är en tacksam häst på det sättet. Sen är det klart att Zenit, precis som andra hästar, kan vara lite busig. Han har varit lite barnslig men det blir bättre och han har börjat växa upp och mognat mer.

• Vad gör honom speciell?
– Det som skiljer honom från andra är väl att han är väldigtbra, han är ingen vanlig häst. Han har en enorm styrka och framför allt ett väldigt bra löphuvud. Han har ofta fått tuffa lopp och avgjort den tunga vägen, det är väl kanske just den inställningen som jag tycker skiljer honom från mängden.

• Hur kommer era dagar se ut fram till lördag?
– Vi kommer inte att ändra några rutiner. Det är klart att jag kommer att hålla lite extra koll på honom nu när det är ett så stort lopp, men i övrigt har vi bra rutiner inför varje lopp och ger hundra procent för att hästarna ska få alla chanser att prestera på topp.

• Vad tror du om hans chanser?
– Jag tror att han har bra chans. Det är klart att spåret drar ner lite men jag tycker samtidigt inte att man ska ta för hårt på det. Han är så van att gå från tuffa lägen och är, om jag inte missminner mig, obesegrad från spår åtta för mig. Han står sig bra mot de här hästarna och har slagit flera av dem tidigare så jag måste vara förhoppningsfull och jag tror att han kommer att göra ett bra lopp. Och man hoppas ju givetvis att det ska gå hela vägen även om jag inte vågar spekulera för mycket i det, mycket ska stämma längs vägen. Men givetvis skulle det vara stort.

"Har inte toppat honom än"

Timo Nurmos har tränat Zenit Brick under hela hans karriär och beskriver, precis som tidigare talare, Zenit som en häst med en räv bakom örat och riktigt bra inställning till tävlandet.

– Som unghäst var han ganska hingstig och lite besvärlig. Vi kastrerade honom efter treårssäsongen och efter det lugnade han ned sig. Han har blivit bättre och bättre mentalt och det har hänt mycket med honom både i år och förra året, berättar Timo. Han tar åt sig träningen på ett bra sätt och har kunnat träna på utan skadebekymmer under flera år.

• Hur mycket utveckling tror du att det finns kvar i honom?
– Jag har inte toppat honom till något lopp ännu utan han har fått tävla på. Än går han fortfarande rätt tungt balanserad och jag tycker att det finns en del växlar kvar att hämta, säger Timo.

På frågan om vilket som är det bästa lopp Zenit har gjort, ler Timo lite och svarar:
– Jag vet inte riktigt, jag hoppas att det blir på lördag.

Nästan 3,8 miljoner kronor insprunget, tre raka guldfinalsegrar och nu en finalplats i Olympia­travet. Nog är han mer än bara en vanlig brun häst allt, Zenit Brick.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.