Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Zitor satte nytt svenskt rekord

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Jämtländske amatörtränaren Gunnar Gabrielsson ser ut att ha en ny kallblodsstjärna på gång. Zitor satte nytt svenskt rekord med Torbjörn Jansson i vagnen.
– Det är det största som jag har varit med om i travet, säger en glad Gabrielsson.

Publicerad:

Han har fått fram många fina hästar på gården i Oviken under åren. Trots att han fyllt 75 år så fortsätter han sin verksamhet och har nu nio hästar på träningslistan.

– Det är klart att det börjar bli lite jobbigt då det måste köras varje dag. Men i morgon blir det lätt att kliva upp då livet nu leker, skrattade Gunnar Gabrielsson.

Den här lördagen fick han uppleva sitt största ögonblick i travlivet då Zitor (e. Ulvsås Zico) satte nytt svenskt rekord för femåringar då han travade 22,5/1640. Zitor med Torbjörn Jansson fick ta över ledningen då Troll Ronja galopperade tidigt. Trots en del massage efter vägen kunde de ändå hålla undan.

– Han gick en 23-tid på Färjestad i våras och under de här förhållandena är jag inte överraskad att han travade 22,5. Visst var det lite oroligt då vi fick tryck varvet kvar, men det fanns lite reservkrafter in på upploppet, sa Torbjörn Jansson.

Tränaren Gunnar Gabrielsson vill inte ta åt sig hela äran.

– I januari åkte jag till Umeå för att oeperera ett öga så jag lämnade Zitor hos sonen Erik i Östersund. Han anmälde Zitor till V75 på Bergsåker där han blev trea. Sedan har han varit kvar hos Erik, berättar Gunnar Gabrielsson.

Är du överraskad över tiden?

– Sanningen är faktiskt att jag sa till Erik att jag trodde han skulle springa en 22-tid idag.

Flemming Jensen gjorde långresan till Dalarna med en häst och det blec succé. I klass 1-försöket rundade Andre Ward (Ens Snapshot) samtliga och vann säkert.

– Han har varit i fin form länge. Meningen var att han skulle starta på Axevalla, men nu blev det inte så. Han behövde ett lopp inför finalen på Åby nästa helg, sa Flemming Jensen.

Freedrik Linders stallform fortsätter att vara i zenit. Efter ett tufft slutvarv i bronsdivisionen kunde Claes Sjöström styra Falcon Am (e. Gift Kronos) till målfotovinst före en vilt spurtande Lexington Hall (e. Cantab Hall).

– Jag hade ju hoppats att få ut Oskar J på sista bortre långsidan. Men då det inte blev så var det bara att bita i det sura äpplet. Han spurtade till seger ändå och det var väldigt bra gjort, sa Claes Sjöström.

I sommartravets final visade Björn Goop upp sin Royal Navy Neo (e. From Above) i fortsatt fin författning. Målsättningen var ledningen hela vägen och det var precis vad som hände.

– Ja, jag fick en kanonstart och sedan skulle jag försöka hålla jämn 14-fart första 2000 meterna. Då anade jag det skulle bli svårt för tilläggshästarna. Enda dramatiken var i sista sväng då han snubblade till och jag fick lite hjärtat i halsgropen. Tack och lov redde vi ut det tillsammans, sa Björn Goop.

Grupp 1-loppet med 300 000 kronor i förstapris avslutade årets sommartravsturné.

– Jag har alltid velat vinna den här gröna pokalen. Det är lite extra för mig att vinna här på Rättvik som är pappas hemmabana, sa en glad Björn Goop.

 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.