Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dags för B-kändisarna att träda fram i ljuset

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
I början av 2000-talet tävlade Jörgen Westholm och Super Light flitigt i B-loppen. Det blev bland annat seger i Prix du Bourbonnais samt två andraplatser i Prix de Bretagne. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

På söndag kan vi på allvar snacka upp Prix d’Amérique när vi riktar blickarna mot Vincennes och det första av de fyra B-loppen; Prix de Bretagne. En som vet hur det är att vinna B-lopp är Jörgen Westholm vars Super Light dock aldrig blev bättre än tvåa i Prix de Bretagne.

Publicerad:

Prix de Bretagne är traditionsenligt först ut av B-loppen (Bourbonnais, Bourgogne och Belgique de övriga) som även i år utgör kvalificering till Prix d’Amérique (se faktaruta). Prix de Bretagne har körts sedan 1973 och är, tillsammans med Prix du Bourbonnais, det äldsta av B-loppen. Fram till 2003 års upplaga var loppet stängt för utlandsfödda hästar och än idag har endast franskfödda hästar vunnit i Prix de Bretagne. Av svenskfödda hästar har Super Light och Hot Tub varit närmast med sina andraplatser (Super Light åren 2004 och 2005 och Hot Tub 2007). USA-födde Propulsion var tvåa i 2016 års upplaga.

Ifjol vann Sébastien Guaratos Valko Jenilat före Billie de Montfort och Charly du Noyer. Med i loppet var Johan Untersteiner med egentränade Day Or Night In (oplacerad) och Halmstadstränaren har meddelat att han ämnar vara med även i år.

Jörgen Westholm har som sagt varit tvåa två gånger i loppet. 2004 tog Jörgen ledningen per omgående med Super Light och släppte tidigt över ledningen till Instant Gede. När uppförsbacken på Vincennes nalkades styrde emellertid Jörgen ut Super Light och övertog täten på nytt. Samtidigt forcerade Christophe Gallier med Jag de Bellouet (startade med 25 meters tillägg) och det blev en hård strid om segern mellan ”Kannibalen” och lille ettrige Super Light.

Ännu med halva upploppet kvar såg den sistnämnde ut att vinna, men Jag de Bellouet kopplade ett knappt men säkert grepp sista biten in mot mål. Fransosen tvingades till det då nya löpningsrekordet 1.13,5 (snabbast i loppets historia är Roxane Grifs segertid från 2012, 1.12,5/2700 meter).

2005 var det dags igen för nytt framträdande i Prix de Bretagne för Super Light och ånyo fick Jörgen lämna kolstybben med ett andrapris i bagaget.
Den här gången var det sexåriga Lady d’Auvrecy som besegrade svenskduon.
Super Light och Lady d’Auvrecy förde en hård kamp om tätpositionen och öppnade upp ett avstånd på tjugotalet meter ner till övriga tidigt i loppet. På bortre långsidan närmade sig Jag de Bellouet och Jörgen Westholm bakom Super Light valde att avvakta i rygg på ledande Lady d’Auvrecy. In på upploppet fanns en lucka och Super Light fick full marschorder, men spurten var inte tillräckligt stark.

I de efterföljande Prix d’Amérique-upplagorna var Super Light sexa respektive fyra. Super Light var även med i Prix de Bretagne 2006 men slutade då femma. Däremot blev det triumf för Super Light i 2006 års upplaga av Prix du Bourbonnais.

Vad minns du av Super Lights framfart i B-loppen?
– Hästen gjorde flera fina lopp samtidigt som de andra väl inte var som bäst. Men vi fick fin utdelning och Super Light körde in fina pengar, säger Jörgen Westholm.

Hur mycket betyder formintryck och succé i Prix de Bretagne inför Prix d’Amérique?
– Det har väl visat sig att det inte är de som är med och hugger där som sedan är längst fram i Prix d’Amérique, men reglerna har ändrats och det är annorlunda nu mot när vi var med. Formen ska väl inte vara på topp i november och jag prickade väl lite för tidigt med Super Light.

När får vi se en Jörgen Westholm-häst igen i ett B-lopp och Prix d’Amérique?
– Målsättningen är att få fram en ny häst som duger i den absoluta eliten, men det är inte lätt att komma med. Men jag har tänkt hålla på med det här ett bra tag och hoppas få vara med någon gång igen, säger Westholm vars Super Light var fyra i Prix d’Amérique 2006.
– Vi var med fyra gånger i Pd’A och det var otroligt häftigt att vara med i de sammanhangen, säger Westholm som passar på att rikta ett varningens finger mot en fransk stayer inför kommande upplaga av Prix d’Amérique:
– Bird Parker utvecklas varje säsong och han är absolut segeraktuell.

FAKTA

B-loppen 2018/2019

B-loppen
Prix de Bretagne (18 nov)
Prix du Bourbonnais (9 dec)
Prix de Bourgogne (30 dec)
Prix de Belgique (13 jan -19)

De tre främst placerade hästarna i B-loppen är direktkvalificerade för Prix d’Amérique Även vinnarna i fyraåringsloppet Criterium Continental samt femåringsloppet Prix Tenor de Baune får inbjudan till storloppet sista söndagen i januari.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.