Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kungakronan på sniskan – klarar Bold Eagle pressen?

Foto: MARIA HOLMÈN
Bold Eagle vann Prix d'Amérique förra året - och året innan. Nu kommer han som en något stukad titelförsvarare till Vincennes. Foto: MARIA HOLMÈN

Två raka segrar i Prix d’Amérique. Under vintern har det dock gått grus i maskineriet för Bold Eagle som inte ­vunnit lopp sedan början av augusti. Kan han resa sig och ta en historisk tredje raka seger i Pd’A?
– De två senaste upplagorna ville vi inte förlora, nu vill vi verkligen vinna, säger delägaren Pierre Pilarski.

Publicerad:

Tvåa i såväl Prix du Bourbonnais, Prix de Bretagne som Prix de Belgique. Kungakronan har hamnat på sniskan för, den tidigare, storfavoriten. Han står inför sitt tredje Prix d’Amérique med målsättningen att ta tredje raka – något som endast fyra hästar lyckats med i historien.

Efter andraplatsen senast har han kollats upp och några medicinska fel har det inte varit på honom.

– Nej, det är bra. Vi har tagit blodprover och det har inte funnits något att anmärka på. Han är mycket mjuk och smidig i kroppen, säger Pierre Pilarski via sin agent Francois Jamier.

Besviken direkt efter Belgique

Pilarski var besviken direkt efter loppet senast.

– Med lite distans till det och efter att ha sett loppet igen så har det lagt sig lite. I samtliga preparélopp inför Prix d’Amérique har han varit tvåa och det går egentligen inte att gnälla på det och avslutningen bakom Propulsion var fin. Däremot var och är vi lite fundersamma över att han inte var riktigt trött efter loppet senast. Alla runt honom, hovslagare, skötare, tränare och kusk, var nöjda med hur han var inför loppet och därför hade vi förväntat oss lite mer.

Flyttat till havet - för att bryta mönstret

Inför söndagens uppgift görs därför en förändring i träningsupplägget.

– På torsdag (intervjun gjord onsdag, reds. anm.) ska han köras på stranden i Normandie för första gången. Det för att låta honom se något nytt och göra honom glad, vi vill bryta mönstret.

Även i utrustningen görs det förändringar. I Prix de Belgique lättades han ordentligt för första gången då han tävlade med plastade hovar fram, något som inte föll så väl ut.

– Hovöm är fel ord, men han fick en liten reaktion på det.

– Därför kommer han att tävla med en så kallad kombisko av aluminium som väger 130 gram samt boots. Någon sula blir det inte.

Ett annorlunda år

Det är 30 år sedan Ourasi tog sin tredje raka inteckning i Frankrikes allra finaste lopp och trots att att uppladdningen inte varit optimal är Pilarski positiv – även om han ser på loppet med lite andra ögon den här gången.

– Det här året är det lite annorlunda. De senaste två gånger har vi verkligen inte velat förlora, nu vill vi i stället verkligen vinna, så att säga. Hade jag varit en konkurrent till Bold Eagle hade jag varit rädd för honom.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.