Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Fem svensktränade vidare till finalen av The Hambletonian

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Under natten till söndag svensk tid avgjordes kvalen till den 95:e upplagan av The Hambletonian. De två kvalvinnarna imponerade stort - däribland Nancy Takters nyförvärv Ready For Moni.

Publicerad:

Det mytomspunna treåringsloppet har nytt upplägg mot de senaste åren, från att ha varit ett försök- och finallopp samma dag, till att kval och final i år går med en veckas mellanrum. Under natten till söndagen var det dags för försök till miljondollarloppet The Hambletonian - och svenskarna kom att ta för sig rejält.

Framför allt i det andra försöket för dagen kom det att bli svensk succé, det genom Nancy Takters Ready For Moni. Den blåblodige hingsten efter Ready Cash inledde sin karriär hos Per Engblom där han bland annat vann finalen i Kentucky Sire Stakes och slutade tvåa i Valley Victory som tvååring. Inför treåringssäsongen gick hästen i träning hos Lindy Farms, innan han nådde Nancy Takters stall för ett par veckor sedan, inför årsdebuten.

Han gjorde nu sin blott andra start för året - men något frågetecken för formen inför årets stora drabbning finns då inte. Nancy Takters travare inledde från startspår åtta, men körande Yannick Gingras hittade ner i vettig position, för att i ett senare skede, runt halvvägs in i loppet, kunna avancera till ledningen. Väl i den positionen var det ingen konkurrent som kunde utmana, utan hästen gick undan på tiden 1.09,4/1.609 meter.

– Han vintertränades i Florida och kom till mig strax innan han var redo att kvala. Så Lindy Farms har gjort allt tungt arbete med hästen den här säsongen, vi har egentligen bara skött finliret för att få honom i toppform, så de ska ha mycket beröm, berättade Nancy Takter efter loppet.

– Vi ville inte starta för mycket inför hambot, utan vi gav honom ett par kvallopp för att komma igång utan press. Nu har han två lopp i kroppen, förhoppningsvis tar han det här loppet på bra sätt, så ska han nog kunna vara än mer laddad till nästa vecka. Men jag vet mycket väl hur tufft det är att ha en häst i absolut toppförfattning till det här loppet, bara en sådan sak som vädret försvårar. Det är så varmt att det är svårt att träna hästarna tufft, så det handlar snarare om att arbeta med de små pusselbitarna och varje liten pusselbit måste sättas på rätt plats för att det ska räcka hela vägen fram i ett hambo. Men den här segern innebär att vi är ett steg närmare, inte minst med tanke på att vi får ett vettigt utgångsläge, fortsatte Takter.

Ready For Moni seglar därmed upp som en allvarlig kandidat till att ta hem The Hambletonian. Ready For Moni är undan Nothing But Moni, som i sin tur är undan Jimmy Takters superstjärna Moni Maker, som tjänade över 5,5 miljoner dollar under karriären. Nothing But Monis mest framgångsrika avkomma förutom nattens vinnare är Can't Afford It med närmare 100.000 dollar insprunget. Ready For Mini kostade 220.000 dollar på auktion i Lexington som ettåring.

Tvåa efter Ready For Moni slutade Threefiftytwo (e. Royalty For Life) som tränas av Luc Blais, mannen bakom fjolårets vinnare Forbidden Trade. Trea slutade Marcus Melanders Capricornus (e. Cantab Hall) efter invändig resa. Fyra slutade Sister Sledge, ett av två ston som tog sig an kampen mot grabbarna i år, samtidigt som Marcus Melanders Rome Pays Off (e. Muscle Hill) slutade femma för Mattias Melander efter tuff utvändig resa.

Foto: TR BILD
Tony Alagna, till höger, tränar imponerande vinnaren i andra försöket, Ramona Hill. Foto: TR BILD

I försök ett blev det inte någon seger för svensktränarna, men vilken prestation som Tony Alagnas Ramona Hill (e. Muscle Hill) bjöd på. Från spår sju valde körande Andrew McCarthy att ta det lugnt från start samtidigt som Åke Svanstedts Back Of The Neck tog hand om ledningen en bit in i loppet.

Ramona Hill hamnade i dåliga ryggar under vägen och låg sist 400 kvar, det samtidigt som Scott Zeron försökte rycka åt sig ett par längder med Back Of The Neck.

Över upploppet avlossade däremot australiensaren Andrew McCarthy Ramona Hills speed, och även om Back Of The Neck gick för fullt såg han i det närmaste ut att stå stilla. Ramona Hill vann till slut på enkelt sätt på tiden 1.09,2/1.609 meter.

Tony Alagnas Ramona Hill imponerade stort redan som tvååring då hon bland annat tog hem Breeders Crown och vann sex av sju lopp. Hon utsågs till Årets Sto bland tvååringarna och efter vinsten i Del Miller Memorial för två veckor sedan på 1.08,7 valde kretsen kring hästen att satsa mot att möta hingstarna och valackerna i öppna Hambletonian, istället för att gå ut i Oaks.

– Hon var väldigt omogen som tvååring, men lyckades ändå klara av sitt arbete. Hon var jättefin i årsdebuten där hon spurtade starkt, hon var riktigt fin i Del Miller, och i dag var hon ännu bättre. Vi alla i kretsen runt hästen kände att det faktiskt var läge att ge henne chansen mot grabbarna och den största anledningen till att det blev så är årets upplägg att det inte är två lopp samma dag, berättade Tony Alagna efteråt.

– Det blev en hel del problem under vägen med hästar som var i vägen och det var väldigt långt fram i sista sväng, men Andrew har enorm tillit till hästen, precis som jag har, och han kände väl vad han hade att åka med. Det är ett fantastiskt lagarbete runt den här hästen, fortsatte Alagna.

Ramona Hill kan bli det 15:e stoet att ta hem The Hambletonian Stakes. Ramona Hill kostade 70.000 dollar som ettåring på Lexington Selected Yearling Sale och är undan Lock Down Lindy, som tjänade nästan 200.000 dollar under sin karriär för just Tony Alagna. Ramona Hill är stoets första avkomma.

Tvåa slutade Åke Svanstedts Back Of The Neck, en Ready Cash-son som är uppfödd och delägd av Stefan Balazsi. Men Svanstedt var inte nöjd med kvällen.

– Hästarna presterade inte på topp under hela kvällen. Vi funderar förstås vad det kan vara för fel. Back of the Neck var i och för sig tvåa men han ska vinna sitt försök, tyvärr tröttnade han sista 200. Moon Bridge tröttnade helt redan i sista sväng och Third Shift var slagen tidigt. Jula Trix Treasure var den ende som presterade som han ska, men han hamnade lite för långt bak, säger han.

Trea slutade tvååringsstjärnan Amigo Volo (e. Father Patrick) för Nifty Norman och Dexter Dunn. Fyra blev Big Oil (e. Father Patrick) för Andy och Julie Miller, samtidigt som Marcus Melanders Hollywood Story (e. Muscle Hill) slutade femma och knep den sista finalplatsen för ägare Stall Courant.

Lördag kväll svensk tid körs finalen av The Hambletonian, med en miljon dollar i samlad prissumma. Det med totalt fem svensktränade hästar, varav en trio från Marcus Melanders stall.

FAKTA

Startspår i The Hambletonian 2020

1. Ready For Moni (Nancy Takter)
2. Back Of The Neck (Åke Svanstedt)
3. Hollywood Story (Marcus Melander)
4. Big Oil (Julie Miller)
5. Ramona Hill (Tony Alagna)
6. Threefiftytwo (Luc Blais)
7. Capricornus (Marcus Melander)
8. Rome Pays Off (Marcus Melander)
9. Sister Sledge (Ron Burke)
10. Amigo Volo (Nifty Norman)

ANNONS

Ämnen i artikeln